Software en internetdienstensector heeft duurste financiële functie

10-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Software en internetdienstensector heeft duurste financiële functie

De software- en internetdienstensector kent de duurste financiële functie. De sector geeft volgens Gartner minstens tweemaal zoveel uit als bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankensector doen.

Aangezien veel financiële functies momenteel nadenken over budgettering voor volgend jaar en daarna, brengt de marktonderzoeker met behulp van een analyse de uitgaven van financiële functies in verschillende sectoren en omzetniveaus in kaart. De analyse is uitgevoerd tot april 2022 en toont enkele duidelijke verschillen in de financiële uitgaven van verschillende sectoren en hoe die uitgaven worden geschaald.

"Omdat 80% van de kosten van financiële functies voortkomt uit personeelskosten, zijn CFO's zeker niet immuun voor de effecten van inflatie", zegt Matt Williams, onderzoeksdirecteur bij Gartner Finance. "CFO's zullen hun beslissingen over bezuinigingen en investeringen binnen hun eigen teams moeten onderzoeken, aangezien ze hun ondernemingen ertoe brengen hetzelfde te doen."

Trends in verschillende sectoren

Om CFO's te helpen trends in verschillende sectoren te zien en erachter te komen hoe ze zich verhouden tot branchegenoten, delen Gartner-experts branchekostencurves die kijken hoe de uitgaven voor financiële functies toenemen ten opzichte van de bedrijfsinkomsten (zie afbeelding 1).

De uitgaven door software en internetdiensten aan de financiële functie weerspiegelt volgens Gartner de grotere mate van digitalisering in de sector als geheel ten opzichte van andere sectoren. De farmaceutische en life sciences-sector vallen op door de financiële kosten naarmate bedrijven groter groeit. Aan de onderzijde van de omzetschaal is de farmaceutische sector een van de sectoren die het meeste uitgeven aan corporate finance. Bedrijven met de hoogste omzet in deze sector geven echter juist minder uit dan de meeste andere bedrijfstakken.

Figuur 1. Financiële kostencurve, meerdere industrieën, $ 50 miljoen - $ 10 miljard omzet

gartner-financiele-functie-08-2022.png

Bron: Gartner (augustus 2022); N = 420

"Meer of minder uitgeven betekent niet noodzakelijkerwijs 'goede' of 'slechte' niveaus," zei Williams, "Een lage besteding ten opzichte van collega's kan bijvoorbeeld duiden op efficiëntie, maar het kan ook een weerspiegeling zijn van onderinvestering. Ook kunnen hoge uitgaven aantonen dat het nodig is om kosten te besparen, maar wellicht weerspiegelt het een financiële functie die heeft geïnvesteerd in capaciteiten om als strategische zakenpartner te dienen.”

Kostencurven

Traditionele benchmarks voor de financiële functie groeperen bedrijven binnen een brede band van vergelijkbare grootte organisaties. Met kostencurves kunnen bedrijven hun verwachte uitgaven voor een specifieke jaaromzet bepalen. Bedrijven kunnen hierdoor niet alleen vaststellen hoe ze zich nu verhouden, maar ook hoe de verwachte uitgaven kunnen veranderen naarmate ze groeien.

Gegevens voor Gartner's Cost Curves zijn afkomstig van Gartner's Finance Budget & Efficiency Benchmark. Financiële uitgaven omvatten personeelsuitgaven (interne salarissen, secundaire arbeidsvoorwaarden, bonussen, training en ontwikkeling, en uitgaven aan reizen en entertainment), uitgaven aan financiële technologie (software, hardware, mensen en externe contractanten en diensten), outsourcing en consultants en bestedingen aan professionele diensten. Zij zijn verdeeld over acht processen in finance:

  1. Financieel beheer en administratie
  2. Financiële planning en analyse (FP&A)
  3. Boekhouding en rapportage
  4. Transactional finance
  5. Belasting
  6. Treasury
  7. Investeerdersrelaties
  8. Interne audit

Externe auditkosten, bankkosten, verzekeringspremies, inkoop, onroerend goed en zakelijke IT-kosten zijn voor alle deelnemende bedrijven uitgesloten van de financiële uitgavengegevens.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in 'Finance Cost curve for the Software Industry, Financial Services Industry, Industrial Manufacturing Industry, Food and Beverage Industry, Professional Services Industry, Consumer Products Industry, Pharmaceutical, Life Sciences and Medical Industry, Industrial Electronics and Electrical Equipment Industry.'

Ook kunnen CFO's en financieel leiders deelnemen aan Gartner onderzoek en aanvullende toegang krijgen door toe te traden tot de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht
Software