Omzet Lenovo in tweede kwartaal vlak door tegenvallende pc-afzet

10-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Omzet Lenovo in tweede kwartaal vlak door tegenvallende pc-afzet

Lenovo heeft zijn kleinste omzetgroei in negen kwartalen geboekt. De producent van pc's zag de verkoop afnemen na een eerder door coronapandemie aangewakkerde hausse. Verder werd de Chinese onderneming getroffen door de gevolgen van strikte COVID-19-lockdowns in China. De resultaten bevestigen volgens de onderneming de keuze om de nadruk te leggen op de ontwikkeling van non (pc)-activiteiten, zoals smartphones, servers en informatietechnologiediensten, die nu samen meer dan een derde van de omzet uitmaken.

De totale omzet van Lenovo tijdens het kwartaal van april-juni bedroeg 16,96 miljard dollar (+0,2% jaar op jaar). Dat was de kleinste stijging sinds het kwartaal van maart 2020. De nettowinst steeg met 11 procent tot 516 miljoen dollar.

Wereldwijde afkoeling

De gematigde resultaten van Lenovo vallen samen met de afkoeling van de wereldwijde pc-sector na een door pandemie aangewakkerde verkoopstijging in 2020-2021. Meerdere technologiebedrijven, van chipfabrikanten tot elektronicafabrikanten zoals Intel en Samsung, waarschuwen voor een scherpe daling van de vraag. Het wereldwijd verscheepte pc-volume daalde volgens onderzoeksbureau Counterpoint in het afgelopen kwartaal met 11,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, de grootste daling op jaarbasis sinds het tweede kwartaal van 2013.

Het verscheepte volume van Lenovo daalde volgens Counterpoint (Lenovo geeft zelf geen afzetcijfers) met 12,7 procent tot 17,4 miljoen, grotendeels als gevolg van de zwakke consumentenvraag. Lenovo handhaafde echter zijn leiderspositie op de wereldwijde pc-markt met een aandeel van 24,4 procent.

De lockdowns in China tijdens het tweede kwartaal betekenden een klap voor de toeleveringsketen van pc's. Grote fabrikanten van laptops, waaronder Quanta, Compal en Wistron hadden te maken met aanzienlijke productieonderbrekingen.

Wai Ming Wong, chief financial officer van Lenovo, zei in een toelichting dat de omzet van de device-divisie met 3 procent daalde vanwege "de zwakke vraag naar pc's van consumenten en de door COVID veroorzaakte leveringsbeperkingen". De overige divisies zagen een omzetgroei van 12 procent. Zo steeg de omzet uit de verkoop van smartphones met meer dan 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Minder tekorten

Yang Yuanqing, voorzitter en CEO van Lenovo, vertelde Reuters in een interview dat hij verwacht dat het wereldwijde pc-volume dit jaar tussen de 300 miljoen en 310 miljoen stuks zal bedragen. Dat zou een daling van bijna 10 procent inhouden ten opzichte van de 341 miljoen verkochte eenheden vorig jaar, zoals gerapporteerd door Canalys. Yang voegde toe dat de tekorten in de toeleveringsketen, waar veel hardwarefabrikanten eerder dit jaar mee te kampen hadden, zijn verbeterd.

"In sommige gebieden hebben we nog steeds te maken met een tekort, met name in de datacenterbusiness," zei hij, "maar over het algemeen zie ik geen significante uitdagingen in de tweede helft van dit jaar."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware