VS: Voormalig Twitter-manager spioneerde voor Saoedi-Arabië

10-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

VS: Voormalig Twitter-manager spioneerde voor Saoedi-Arabië

Een voormalig medewerker van Twitter is schuldig bevonden aan spionage voor de Saoedische overheid. De man wordt ook verdacht van internetfraude, het vervalsen van gegevens en witwassen.

Bloomberg meldt dat het gaat om een voormalig manager van Twitter, die prominenten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika hielp met het promoten van hun Twitter-account. Via zijn functie kreeg de man toegang tot onder meer e-mailadressen, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers die zich op Twitter kritisch uitlieten over de Saoedische overheid. Voor het delen van deze informatie ontving de manager beloningen. De voormalig manager is door een Amerikaanse rechter schuldig bevonden aan spionage. De praktijken zouden tussen november 2014 en mei 2015 hebben plaatsgevonden. De VS verdenken de man er ook van met een assistent van de Saoedische kroonprins te hebben samengewerkt.

De man zelf ontkent overigens iets fout te hebben gedaan en stelt dat hij simpelweg zijn werk uitvoerde. Ook uit hij kritiek op de beveiliging van persoonsgegevens door zijn voormalig werkgever. Het is nog niet bekend welke straf de voormalig medewerker van Twitter tegemoet kan zien. Hij kan een celstraf van tien tot twintig jaar opgelegd krijgen.

Ook andere spionageonderzoeken

Naast de voormalig manager lopen er ook spionageonderzoeken naar twee andere personen. In een geval gaat het hierbij eveneens om een voormalig medewerker van Twitter.

Terug naar nieuws overzicht
Security