VS: Chinese leverancier leverde ZTE-hardware aan Iran

10-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

VS: Chinese leverancier leverde ZTE-hardware aan Iran

Het US Bureau of Industry and Security (BIS) beschuldigt het Chinese Far East cable ervan exportregels te hebben geschonden door de verkoop van telecomapparatuur van ZTE aan Iran. Dit is door sancties die zijn ingesteld tegen Iran niet toegestaan.

Het is niet voor het eerst dat ZTE-hardware is geleverd aan Iran in strijd met Amerikaanse exportregels. Het bedrijf trof in 2017 een schikking van 1,19 miljard dollar voor het overtreden van exportregels.

ZTE-hardware geleverd aan Iraanse telecomproviders

Nu stelt het BIS dat Far East Cable eveneens ZTE-hardware heeft geleverd aan Iran in strijd met Amerikaanse exportregels. Het bedrijf zou eind 2013 voor 164 miljoen dollar aan telecomapparatuur hebben gekocht van ZTE. Later zou het bedrijf deze hardware hebben verkocht aan Telecommunications Company of Iran en Khadamate Ertebati Rightel voor de verkoop van ZTE-hardware voor een bedrag van 189,5 miljoen dollar.

In een brief gericht aan Far East Cable beschuldigt het BIS het bedrijf ervan uit naam van ZTE te hebben gehandeld in een poging een directe relatie met Iraanse telecomproviders te verbergen. Op deze wijze zou het bedrijf de levering van ZTE-hardware aan Iran hebben gefaciliteerd op het moment dat ZTE werd onderzocht voor het schenden van dezelfde exportregels.

Far East Cable krijgt dertig dagen de tijd om op de brief te reageren. Indien een reactie uitblijft kan een jury de aantijgingen zonder verder verhoor goedkeuren. Het agentschap kan Far East Cable vervolgens boetes opleggen voor het schenden van exportregels.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security