Public Citizen kritisch over overname iRobot door Amazon

12-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Public Citizen kritisch over overname iRobot door Amazon

De voorvechter voor consumentenrechten Public Citizen uit felle kritiek op de voorgenomen overname van fabrikant van onder meer robotstofzuigers iRobot door Amazon. De belangenbehartiger vreest dat Amazon hierdoor nog meer data in handen krijgt en deze gaat inzetten voor het aanbieden van bijvoorbeeld gepersonaliseerde reclames.

Amazon maakte vorige week bekend iRobot te willen overnemen voor 1,7 miljard dollar, omgerekend zo'n 1,67 miljard euro. De overname is nog niet definitief; de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) moet de overname nog goedkeuren. iRobot is onder meer bekend van de Roomba robotstofzuigers, die al sinds 2002 op de markt zijn.

'Het laatste wat Amerika en de wereld nodig hebben'

“Het laatste wat Amerika en de wereld nodig hebben, is dat Amazon nog meer van onze persoonlijke informatie opzuigt", zegt Robert Weissman, directeur van Public Citizen, in een verklaring. "Het gaat er niet alleen om dat Amazon een ander apparaat op zijn marktplaats verkoopt. Het gaat erom dat het bedrijf nog meer intieme details van ons leven krijgt om oneerlijk marktvoordeel te krijgen en ons meer spullen te verkopen."

“Federale regelgevers mogen niet toestaan dat Amazon iRobot/Roomba opzuigt. Amazon mag zijn macht op de retailmarkt niet gebruiken om zijn marktaandeel op het gebied van connected home-apparaten uit te breiden.”

Terug naar nieuws overzicht