Blokkade van dataoverdracht naar VS door Meta op de lange baan

11-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Blokkade van dataoverdracht naar VS door Meta op de lange baan

Een voorstel van de Ierse privacytoezichthouder om het gebruik van standaardclausules door Meta voor het versturen van persoonlijke gegevens van gebruikers naar de Verenigde Staten te blokkeren lijkt op de lange baan te worden geschoven. De Ierse Data Protection Commissioner (DPC) meldt in een verklaring aan Politico dat andere Europese privacytoezichthouders bezwaren hebben ingediend.

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2020 het pact tussen de EU en de VS inzake trans-Atlantische gegevensstromen, Privacy Shield, nietig verklaard uit angst voor Amerikaanse surveillancepraktijken. Er is nog altijd geen opvolger, onderhandelingen hierover lopen nog steeds.

In zijn uitspraak maakte het hof het ook moeilijker om een ander juridisch instrument te gebruiken dat Meta en veel andere Amerikaanse bedrijven inzetten om persoonlijke gegevens over te brengen naar Amerikaanse datacenters: de standaard contractuele clausules (SCC's). De DPC waarschuwde Meta al in 2020 dat het de gegevensoverdracht naar de VS moest stoppen. Als de laatste beslissing van de DPC wordt bevestigd, zou dit betekenen dat Facebook ook niet langer op SCC's kan vertrouwen.

Bezwaren

Het besluit van de DPC moet echter nog worden goedgekeurd door andere privacytoezichthouders uit EU-lidstaten. Het feit dat de Ierse toezichthouder zich over de zaak buigt, komt doordat het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd. Een woordvoerder van de DPC meldt echter aan Politico van dat bezwaren zijn binnengekomen van meerdere Europese privacytoezichthouders.

De bezwaren kunnen tot aanzienlijke vertraging voor de uitvoer van het besluit van de DPC. Zo kan het addresseren van de bezwaren maanden in beslag nemen. Ook wijst Politico erop dat in het merendeel van de besluiten tegen Big Tech-bedrijven waarbij bezwaren zijn binnengekomen, de DPC er niet in is geslaagd tot overeenstemming te komen. In dat geval treedt een dispuutmechanisme in werking, waardoor de European Data Protection Board bij de zaak wordt betrokken. Dit kan het proces nogmaals met minmaal een maand vertragen.

Goed nieuws voor Meta

De vertraging is goed nieuws voor Meta, dat eerder dreigde Facebook en Instagram in de EU tijdelijk te moeten sluiten door het besluit van de DPC. Ondertussen blijven de VS en de EU in gesprek over een nieuwe vorm van Privacy Shield, om rechtszekerheid te bieden aan de trans-Atlantische gegevensoverdrachten. Ze kondigden in maart een voorlopig akkoord aan, maar sindsdien zijn er geen details bekend geworden.

Terug naar nieuws overzicht