Watergebruik van Microsoft-datacenter Wieringermeer hoger dan verwacht

11-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Watergebruik van Microsoft-datacenter Wieringermeer hoger dan verwacht

Het datacenter van Microsoft in Wieringermeer verbruikt meer koelwater dan vooraf opgegeven. Het datacenter verbruikte vorig jaar 83 miljoen liter water, terwijl dit beperkt zou blijven tot maximaal 20 miljoen liter.

Dit meldt het Noord-Hollands Dagblad. De krant vroeg via een Wob-procedure informatie op bij de gemeente Hollandse Kroon, waaruit de cijfers naar voren komen. Microsoft maakt in datacenters primair gebruik van koeling via luchtkoeling. Waterkoeling wordt ingezet als secundaire koeling, die kan bijspringen indien de buitentemperatuur te hoog oploopt om te koelen. Microsoft meldt in een reactie aan het Noord-Hollands Dagblad dat de cijfers het toenmalig gebruik weergeven.

De gemeente Hollands Kroon, de Provinciale Staten en de Tweede Kamer zijn al langer in discussie over de vestiging van datacenters. Watergebruik speelt hierbij een belangrijk onderwerp. De timing van de publicatie is dan ook saillant, aangezien het lokale drinkwaterbedrijf PWN inwoners juist oproept zuinig om te springen met drinkwater.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters