Voormalig bestuurder verdacht van oplichten Qualcomm

13-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Voormalig bestuurder verdacht van oplichten Qualcomm

Een voormalig bestuurder van Qualcomm is in de Verenigde Staten (VS) voor de rechter gedaagd wegens fraude. De voormalig Vice President of Research and Development zou Qualcomm 150 miljoen dollar hebben laten betalen voor technologie die het bedrijf eigenlijk al in bezit had.

De Los Angeles Times meldt dat de ex-Vice President of Research and Development een snellere manier had ontwikkeld voor het evalueren van microprocessors tijdens de 'design for test'-proces. Deze ontwikkeling deed hij terwijl hij in dienst was van Qualcomm. In zijn contract is naar verluid vastgelegd dat intellectueel eigendom dat hij creëert terwijl hij in dienst is bij Qualcomm, eigendom is van het bedrijf.

Startup

In de aanklacht staat dat de ex-Vice President of Research and Development samen met anderen bewust zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de methode verborg. Zij presenteerde de methode als een ontwikkeling van een Canadese student en commercialiseerde de ontwikkeling via een startup. Deze vermeende student zou de jongere zus van de aangeklaagde bestuurder zijn geweest.

De verdachte was volgens de aanklager nauw betrokken bij het opzetten van de betrokken startup. Zo zou hij onder meer de naam hebben gekozen en de Chief Executive Officer (CEO) hebben geselecteerd. Zijn eigen betrokkenheid zou de verdachte onder meer via valse e-mailaccounts hebben geprobeerd te verbergen. Qualcomm nam de startup uiteindelijk in oktober 2015 over voor een bedrag van 150 miljoen dollar. De voormalig Vice President of Research and Development verliet Qualcomm in juni 2016.

Arrestaties

De voormalig Vice President of Research and Development is samen met een andere voormalig werknemer van Qualcomm maandag gearresteerd in San Diego. Deze tweede verdachte is een entrepreneur en consultant die betrokken was bij het legitiem laten lijken van de betrokken startup. De zus van de verdachte is gearresteerd in Canada, waarbij de Verenigde Staten om haar uitlevering heeft gevraagd. De CEO van de betrokken startup, die onder meer de onderhandelingen met Qualcomm zou hebben geleid, is gearresteerd in Californië.

Terug naar nieuws overzicht