Martijn Kregting - 15 augustus 2022

Chinese internetconcerns delen details algoritmen met Chinese autoriteiten

Chinese internetconcerns delen details algoritmen met Chinese autoriteiten image

Chinese internetconcerns zoals Tencent en ByteDance (TikTok) hebben voor het eerst details van de algoritmen achter hun diensten met de Chinese autoriteiten gedeeld. Officieel is het doel om gegevensmisbruik in te dammen, maar het kan uiteindelijk leiden tot het compromitteren van goed bewaakte bedrijfsgeheimen.

De Chinese internettoezichthouder publiceerde vrijdag een lijst met 30 algoritmen die internetbedrijven - waaronder ook Alibaba Group en Meituan - gebruiken om gegevens over gebruikers te verzamelen, persoonlijke aanbevelingen op maat te maken en content te presenteren. Hoewel de openbare lijst de eigenlijke code niet onthult, was niet duidelijk in hoeverre internetbedrijven hun onderliggende software mogelijk privé aan Chinese instanties hebben onthuld.

Algoritmes cruciaal

De algoritmen die bepalen welke TikTok-video's, WeChat-berichten en Instagram-foto's gebruikers zien, worden beschouwd als cruciaal om de aandacht van gebruikers te trekken en groei te stimuleren. China heeft in maart regelgeving aangenomen die internetbedrijven verplicht om dergelijke tools openbaar te maken. Dit zou een poging zijn om klachten over gegevensmisbruik op te pakken en regelgevers te helpen om internetbedrijven strakker in de gaten te houden.

Algoritmen in de technische sector worden volgens Bloomberg angstvallig bewaakt en vormen de kern van politieke controverses over de hele wereld. Het openbaarmakingsvereiste uit maart onderscheidt China van landen als de VS. Hier hebben Meta en Alphabet met succes betoogd dat algoritmen bedrijfsgeheimen zijn, ook al proberen wetgevers en activisten beter inzicht te krijgen in hoe ze content en gegevens beheren.

"Niemand heeft ooit toegang gehad tot dergelijke details", zegt Zhai Wei, uitvoerend directeur van het Competition Law Research Center van de East China University of Political Science and Law in Shanghai. "De algoritmen van technologiebedrijven zijn hun belangrijkste bedrijfsgeheimen."

Meer details

De Chinese internettoezichthouder CAC heeft voorlopig alleen basisinformatie van de bedrijven nodig, maar het kan meer details gaan eisen om beschuldigingen van gegevensschendingen te onderzoeken, voegde Zhai toe. De publicatie van de lijst betekent dat het implementatieproces soepel verloopt volgens Ding Mengdan, een advocaat bij het Hangzhou-kantoor van Yingke Advocaten.

China heeft de regelgeving aangescherpt om de ooit ongecontroleerde expansie van de technische giganten in het land in toom te houden. Vorig jaar introduceerde China de wet op de bescherming van persoonsgegevens en de wet op de gegevensbeveiliging om strengere regels vast te stellen voor de manier waarop bedrijven met gebruikersgegevens omgaan.

De algoritmelijst die nu beschikbaar is voor openbare beoordeling, is beperkt tot korte beschrijvingen van hoe ze werken, en het product en de gebruikssituaties waarop ze van toepassing zijn. ByteDance zegt bijvoorbeeld dat het algoritme de voorkeuren en antipathieën van een gebruiker onderscheidt om inhoud aan te bevelen op apps, waaronder het korte-videoplatform Douyin, de Chinese neef van TikTok. Meituan zegt dat zijn algoritmen helpen om maaltijdbestellingen op de meest efficiënte manier naar rijders te verzenden op basis van hun uitvaltijd en bezorgroute.

Niet-openbare informatie

Volgens de regelgeving moeten bedrijven ook niet-openbare informatie indienen bij de CAC, waaronder een zelfbeoordeling van de veiligheid van de algoritmen, de gegevens die ze verzamelen, of dat gevoelige biometrische of identiteitsinformatie omvat, en welke gegevensbronnen worden gebruikt om te trainen algoritmen. De CAC - die de richtlijnen samen met het ministerie van Industrie en Informatietechnologie, het ministerie van Openbare Veiligheid en de staatsadministratie voor marktregulering uitvaardigde - zei dat het de lijst zal blijven bijwerken.

"De informatie die door de bedrijven aan de CAC wordt verstrekt, is veel gedetailleerder dan wat zeker is gepubliceerd, en omvat enkele zakengeheimen, die niet aan het publiek kunnen worden vrijgegeven", zei Zhai.

Schneider Electric 18/12/2024 t/m 25/12/2024 BW DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW
DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!