Aanvaller data van inwoners Shanghai uit corona-app te koop

15-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aanvaller data van inwoners Shanghai uit corona-app te koop

Persoonlijke gegevens van 48,5 miljoen Chinese die de corona-app van Shanghai gebruikten worden te koop aangeboden op een hackersforum. De verkoper biedt de gegevens te koop aan voor een bedrag van 4.000 dollar. De dataset zou onder meer namen, telefoonnummers, nationale identificatienummers en gezondheidsgegevens bevatten.

De aanvaller claimt in de advertentie dat de dataset gegevens omvat van iedereen die in Shanghai woonachtig is of Shanghai heeft bezocht sinds de introductie van de lokale corona-app, meldt Reuters. De verkoper deelt een kleine dataset met gegevens van 47 personen. Reuters nam contact op met deze personen en kon in elf gevallen verifiëren dat hun gegevens inderdaad in de database staan. In twee van deze gevallen zou het nationale identificatienummer echter niet kloppen.

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat inwoners van Shanghai geconfronteerd worden met een datalek. In juli werden gegevens van 1 miljard Chinezen te koop aangeboden voor 10 bitcoin. Deze data bleek afkomstig te zijn van de lokale politie van Shanghai.

Terug naar nieuws overzicht
Security