Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2022

Noorse toezichthouder wil boete voor Meta wegens dataoverdracht

Noorse toezichthouder wil boete voor Meta wegens dataoverdracht image

De Noorse privacytoezichthouder pleit ervoor Meta een boete op te leggen wegens het doorsturen van data van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten (VS). De Ierse privacytoezichthouder tikte Meta hiervoor eerder al op de vingers en wil dat het bedrijf hiermee stopt. De Ierse Data Protection Commissioner (DPC) wil Meta echter geen boete opleggen.

Politico meldt op basis van een document dat de Noorse Datatilsynet bij andere Europese privacytoezichthouders ervoor pleit Meta te beboeten. Indien een boete uitblijft vreest de toezichthouder dat er 'weinig tot geen reden' is voor Amerikaanse bedrijven om zich aan de Europese datawetgeving te houden. De Datatilsynet laat in het midden hoe hoog de boete zou moeten zijn.

Privacy Shield

De zaak draait om het gebruik van het zogeheten Privacy Shield, een verdrag dat voorheen de overdracht van data van Europeanen naar de VS regelde. Het Europees Hof van Justitie bepaalde in 2020 in een zaak aangespannen door privacyactivist Max Schrems dat de Privacy Shield hiervoor niet gebruikt mag worden. Wel bleef het mogelijk om hiervoor gebruik te maken van zogeheten standaard clausules.

De DPC concludeerde in juli echter dat het gebruik van de clausules die Meta hiervoor inzet eveneens niet is toegestaan. Het bedrijf sprak zijn zorgen hierover uit en dreigde zijn diensten uit Europa terug te trekken indien het hiermee moest stoppen. De DPC legde echter vooralsnog geen sancties op; zowel een boete als dwangsom bleven uit. De Noorse toezichthouder uit hierover nu dus zijn zorgen en pleit ervoor alsnog een boete op te leggen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!