Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2022

Amerikaanse massaclaim ingediend tegen Oracle wegens privacyschendingen

Amerikaanse massaclaim ingediend tegen Oracle wegens privacyschendingen image

Bij een Amerikaanse rechtbank is een massaclaim ingediend tegen Oracle. Het Amerikaanse bedrijf schendt de privacy van een groot deel van wereldbevolking schenden, stellen de klagers.

De rechtszaak is aangespannen door drie vertegenwoordigers. Het gaat daarbij om Dr Johnny Ryan, senior fellow van de Irish Council for Civil Liberties (ICCL); Michael Katz-Lacabe, onderzoeksdirecteur bij The Center for Human Rights and Privacy en Dr Jennifer Golbeck, a hoogleraar computerwetenschappen van de Universiteit van Maryland. Zij stellen te handelen uit naam van 'de wereldwijde internetgebruikers die getroffen zijn door Oracle's privacyschendingen'.

'Diverse wetten geschonden'

In de massaclaim stellen de klagers dat Oracle met zijn werkwijze diverse Amerikaanse wetten schendt. Het gaat daarom onder meer om de Federal Electronic Communications Privacy Act, maar ook om de Grondwet van Californië, de California Invasion of Privacy Act. Ook zou Oracle de mededingingswetgeving overtreden. Deze keuze is gemaakt aangezien de Verenigde Staten (VS) geen overkoepelende federale privacywetgeving kennen.

Een woordvoerder van Oracle wil tegenover TechCrunch niet reageren op de rechtszaak. Meer informatie over de massaclaim is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!