Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2022

T-Mobile US en SpaceX willen mobiele netwerk integreren met Starlink

De Amerikaanse tak van T-Mobile en SpaceX gaan een samenwerking aan. De partijen willen de Starlink-satellieten van SpaceX koppelen aan het mobiele netwerk van T-Mobile. Zo willen de bedrijven het aantal locaties waar geen mobiel bereik terugdringen en nieuwe mobiele diensten mogelijk maken.

Het plan is door T-Mobile US-topman Mike Sievert en SpaceX-topman Elon Musk bekend gemaakt tijdens een event op de SpaceX-faciliteit in Boca Chica in de Amerikaanse staat Texas. Starlink is een satellietnetwerk waarmee SpaceX internettoegang aanbiedt. Het netwerk bestaat uit duizenden satellieten, die in een lage baan rond de aarde vliegen. SpaceX wil op deze manier wereldwijd breedbandinternet kunnen leveren.

Connectiviteit verbeteren

T-Mobile US kondigt aan dat het bedrijf een klein deel van zijn 'mid-band PCS-spectrum' (Personal Communications Service-spectrum) beschikbaar stelt voor integratie met Starlink-satellieten. De integratie moet volgend jaar beschikbaar zijn. De samenwerking moet de connectiviteit voor gebruikers op afgelegen locaties verbeteren. In eerste instantie is de integratie gericht op sms- en mms-verkeer, en moet daarnaast bepaalde chatapps gaan ondersteunen. Op termijn moet echter ook spraakcommunicatie mogelijk worden, meldt Sievert. Indien het reguliere netwerk uitvalt - bijvoorbeeld tijdens een natuurramp - moet communicatie via Starlink mogelijk blijven.

Communicatie met de eerste generatie Starlink-satellieten vindt plaats via speciale antennes die gebruikers plaatsen. Starlink-topman Musk kondigt aan dat bij de integratie met het netwerk van T-Mobile gebruik wordt gemaakt van de tweede generatie Starlink-satellieten. Deze zijn voorzien van een grotere antenne en kunnen direct met zendmasten of mobiele telefoons communiceren.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!