Redactie - 29 augustus 2022

Google verzamelt van de vijf grote techgiganten de meeste data

Google verzamelt van de vijf grote techgiganten de meeste data image

Van de vijf grote techgiganten slurpt Apple het minste data op bij gebruikers, Google het meest. Dat blijkt uit een onderzoek.

StockApps, een beursapp die ook aan marktanalyse doet, keek voor zijn studie naar de soorten data die Google, Twitter, Apple, Amazon en Facebook over gebruikers verzamelen. Daaruit blijkt dat Google de grootste verzamelaar van gegevens is, met 39 datapunten per gebruiker. Apple is wat betreft privacy de beste leerling van de klas met 12 datapunten.

Apple is een tijd geleden op de privacykar gesprongen en prijst zichzelf aan als het systeem dat je privacy beter beschermt dan anderen. Het bedrijf zegt, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, niet gedreven te zijn door advertenties voor zijn inkomsten. Het hoeft dus minder data te verzamelen om advertenties te verkopen, en doet dat volgens dit rapport dan ook.

Aan de andere kant is er Google, 's werelds grootste adverteerder, die het slechtst uit het rapport komt. 'Gebruikers hebben niet de tijd, het geduld of de energie om uit te vissen welke informatie websites opslaan en hoe ze die gebruiken. Daaruit volgt dat ze Google vaak toestemming geven om alle data te verzamelen die het bedrijf nodig heeft, door hun privacydoelstellingen goed te keuren', zegt Edith Reads van StockApps daarover.

Facebook scoort relatief goed

Opvallend in het onderzoek is dat Facebook maar 2 datapunten meer verzamelt dan Apple. Dat is voornamelijk data die gebruikers zelf ingeven. Nog volgens StockApps verzamelen elk van de vijf bedrijven specifieke categorieën van gegevens, waarbij Google wederom de meeste categorieën verzameld, over verschillende systemen van locatie en Gmail-berichten tot websitegebruik.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!