Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2022

Twitter moet gegevens van duizenden accounts overhandigen aan Musk

Twitter moet gegevens van duizenden accounts overhandigen aan Musk image

Twitter moet de gegevens over zo'n 9.000 accounts die zijn verzameld tijdens een audit in het vierde kwartaal overhandigen aan Elon Musk. De miljardair wil deze informatie gebruiken om het aantal bot- en spamaccounts op Twitter te berekenen.

Dit oordeelt een rechter in de Amerikaanse stad Delaware. Hoewel Twitter informatie moet overhandigen, is de hoeveelheid gegevens die Musk krijgt vele malen kleiner dan hij had gewild. Musk vroeg naar verluid biljarden datapunten op. Rechter Kathaleen McCormick van de Delaware Court of Chancery noemt het verzoek 'absurd breed', meldt Reuters.

Juridische strijd

Het dataverzoek is onderdeel van een juridische strijd tussen Musk en Twitter rondom de voorgenomen overname van het platform. De partijen bereikte eerder een akkoord over een overname van Twitter door Musk voor een bedrag van 44 miljard dollar. Musk trok zich later echter terug uit deze deal en beschuldigt Twitter van fraude. Het platform zou geen eerlijke cijfers delen over het aantal bot- en spamaccounts, iets wat Twitter ontkent. Twitter daagde Musk op zijn beurt voor de rechter om doorgang van de overname af te dwingen.

Twitter stelt overigens dat de gegevens die het nu van de rechter aan Musk moet overhandigen niet meer bestaat. Het recreëren van de data is volgens het platform veel werk. De rechter geeft Twitter echter twee weken de tijd om de data te overhandigen.

Tegenover Reuters wil Twitter niet reageren op het oordeel van de rechter. Een advocaat van Musk meldt 'ernaar uit te zien de data te reviewen die Twitter maandenlang verborgen hield'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!