Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2022

Microsoft breidt CSP-programma uit met nieuwe licentieopties

Microsoft breidt CSP-programma uit met nieuwe licentieopties image

Microsoft breidt zijn Cloud Solution Provider (CSP)-programma uit met nieuwe licentieopties. Het bedrijf wil het hiermee eenvoudiger maken zijn besturingssysteem in de cloud te gebruiken. De belangrijkste wijziging is een virtual core licentieoptie voor Windows Server.

"Nu wordt Windows Server gelicentieerd per fysieke kern, wat betekent dat klanten toegang moeten hebben tot de fysieke serverhardware om ervoor te zorgen dat ze voldoende Windows Server-licenties hebben om alle fysieke kernen in de machine te dekken. Met de virtual core-licentieoptie kunnen klanten ervoor kiezen om Windows Server te licentiëren op basis van het aantal virtuele cores dat ze in virtuele machines gebruiken, waardoor Windows Server gemakkelijker te licentiëren is bij virtualisatie of outsourcing. Deze wijziging helpt cloudproviders om klanten met legacy Windows Server-workloads aan te trekken door hen in staat te stellen deze workloads van on-premises servers naar de cloud te verplaatsen", schrijft Microsoft in een blogpost waarin het de wijzigingen toelicht.

Vraag vanuit partners

Met de wijzigingen speelt Microsoft in op vraag vanuit partners voor vereenvoudigen licenties en een uitbreiding van de productreeks die zij aan klanten kunnen bieden tegen vaste prijzen voor een langere termijn.

Naast de nieuwe Windows Server-licentie krijgen ook de Windows 10- en 11-licenties een update. Gebruikers met een Microsoft 365 F3, E3, or E5 licentie kunnen voortaan de besturingssystemen draaien op hun eigen servers of servers van outsourcing partners. Dit ongeacht of het primaire apparaat van gebruikers een 'kwalificerend besturingssysteem' zoals Windows 11 Pro nodig hebben en zonder dat additionele licenties vereist zijn. Tot nu toe moeten klanten die geen primair apparaat met een kwalificerend besturingssysteem hebben over een additionele licentie beschikken voor het virtualiseren van Windows 10 of 11.

De Amerikaanse techgigant werd drie jaar geleden aangeklaagd door een aantal Europese cloudproviders voor het hanteren van oneerlijke licentievoorwaarden in de Europese Unie (EU). Zij stellen onder meer dat het licentieprogramma van Microsoft tot oneerlijke concurrentie leidt en hen benadeeld. Microsoft-topman Brad Smith erkende eerder al deze zorgen en kondigde in mei wijzigingen aan om de zorgen weg te nemen. Met de nieuwe licentievoorwaarden brengt Microsoft dit nu in de praktijk.

Meer informatie over de licentiewijzigingen is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!