Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

Kleine providers zijn tegen doorberekenen van netwerkkosten aan big tech

Kleine providers zijn tegen doorberekenen van netwerkkosten aan big tech image

Een aantal kleine Europese telecomproviders uit zijn zorgen over het Europese plan om kosten van telecomnetwerken door te berekenen aan grote techbedrijven. De providers, verenigd in MVNO Europe, vrezen dat de voorstellen de concurrentie op de telecommarkt kan schaden.

De Europese Commissie wil grote techbedrijven gaan laten meebetalen aan investeringen in telecomnetwerken. Hiermee geeft de commissie gehoor aan klachten van grote telecomproviders, die al jaren stellen op kosten te worden gejaagd door de belasting die grote techbedrijven creëren op hun netwerken.

'Incomplete aannames en onvoldoende begrip'

In een verklaring op haar website stelt MVNO Europe dat de voorstellen gebaseerd zijn op 'incomplete aannames en onvoldoende begrip van de technische regelingen die de uitwisseling van internetverkeer ondersteunen." De organisatie waarschuwt voor een directe impact op mobiele virtuele netwerkaanbieders (MVNO's). Ook vreest de brancheorganisatie voor impact op de peering- en transitmarkten.

"De grootste telecombedrijven beweren dat directe bijdragen hen helpen bij het ondersteunen, vernieuwen en uitbreiden van hun netwerken, maar de waarheid is dat ze allemaal al een aantal jaren geleden zijn begonnen met investeringsprojecten om hun netwerk/infrastructuur te upgraden om groeiende datavolumes te ondersteunen, waaronder glasvezelnetwerken", schrijft MVNO Europa. "In feite naderen Telefónica (Spanje) en Orange (Frankrijk) beide de voltooiing van hun Fibre-to-the-Home (FttH)-uitbreidingen, en hebben zij belangen in hun landelijke FttH-netwerken verkocht aan gespecialiseerde investeerders om de uitrol te voltooien. Aangezien veel grote telecombedrijven hun investeringsprojecten al hebben gefinancierd en flinke winsten maken, is het onduidelijk hoe een ‘financiële bijdrage’ door hen wordt ingezet ten behoeve van het netwerk."

Lid van MVNO Europe zijn CoopVoce, Cubic Telecom, freenet Group, PosteMobile, Sierra Wireless, sipgate Wireless, Sky, Teledema, Transatel, Ventocom, VOO, Enreach en Vianova. De volledige verklaring is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!