Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

NVIDIA en AMD mogen AI-chips niet meer exporteren naar China

NVIDIA en AMD mogen AI-chips niet meer exporteren naar China image

NVIDIA moet van de Amerikaanse overheid de export van computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI) naar China stilleggen. De Verenigde Staten (VS) scherpen hiermee de export van technologie naar het Aziatische land verder aan. Ook AMD mag sommige AI-chips niet meer exporteren.

Dit maakt NVIDIA bekend aan Reuters. De stap kan een negatieve impact hebben op de business van Nvidia in China. Het nieuws is op de beurs dan ook slecht ontvangen; de beurswaarde van NVIDIA daalde in enkele uren met 6,6%. Het verbod treft met name de A100 en H100 chips van Nvidia, die helpen machine learning-taken te versnellen. NVIDIA stelt dat de nieuwe regel bedoeld om het risico te verkleinen dat producten gebruikt worden voor militaire doeleinden of door militaire eindgebruikers in China.

Ook AMD moet export stilleggen

Ook AMD moet de export van zijn MI250-chips voor AI naar China stilleggen, meldt Reuters. Het bedrijf verwacht echter dat de export van zijn MI100-chips niet wordt getroffen. AMD verwacht niet dat de nieuwe regels een grote impact zullen hebben op zijn business.

Reuters vroeg het Amerikaanse ministerie van Handel om toelichting. Het ministerie wil echter niet uiteenzetten welke nieuwe criteria het heeft geïntroduceerd voor AI-chips. Wel meldt het Amerikaanse ministerie zijn China-gerelateerde beleid en werkwijzen te beoordelen om 'geavanceerde technologie uit verkeerde handen te houden'.

Techblokkade

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de VS in een reactie ervan een 'techblokkade' op te leggen aan China. Het Chinese ministerie van Handel stelt dat deze acties de stabiliteit van wereldwijde toeleveringsketen ondermijnt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!