Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

Nieuw anti-fraudesysteem van de Belastingdienst voldoet niet aan eisen van AP

Nieuw anti-fraudesysteem van de Belastingdienst voldoet niet aan eisen van AP image

Het nieuwe anti-fraudesysteem van de Belastingdienst wordt voorlopig nog niet ingezet. Het systeem voldoet nog niet aan alle eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dit zegt staatssecretaris Marnix van Rij, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, tegen de Tweede Kamer, melden diverse Nederlandse media. De AP stelt dat er nog 'grote stappen' gezet moeten worden voordat persoonsgegevens met behulp van het nieuwe systeem op een rechtmatige, behoorlijke en transparante wijze verwerkt kunnen worden. Het systeem is bedoeld als vervanger van het omstreden Fraude Signalering Voorziening-systeem (FSV), dat onder meer een belangrijke rol speelde in de toeslagenaffaire. Het FSV omvatte kenmerken van Nederlandse burgers en maakte op basis hiervan een risicoscore, waarmee de kans op fraude werd ingeschat. In totaal stonden bijna een kwart miljoen mensen door het systeem op een 'zwarte lijst'.

Alternatief systeem

Sinds de toeslagenaffaire wordt gezocht naar een alternatief systeem. Het nieuwe systeem is ontwikkeld, met een ondersteunend programma dat de naam 'Tijdelijke Signalenvoorziening' (TSV) draagt. De AP is echter ook over dit systeem kritisch, waardoor de implementatie is stopgezet. De toezichthouder stelt onder meer dat het systeem onvoldoende waarborgen bevat. De AP wil dat de Belastingdienst nagaat welke wettelijke waarborgen nodig zijn. Ook adviseert de waakhond een 'totaalbeeld op te stellen van alle risico's van het verwerken van signalen van fraude. Dit niet alleen binnen, maar ook buiten de Belastingdienst en TSV.

Staatssecretaris Van Rij spreekt van een stevig advies en meldt het advies te bestuderen. Ook meldt Van Rij de tijd te zullen nemen die nodig is om het nieuwe systeem op een goede manier in te richten.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!