Wouter Hoeffnagel - 02 september 2022

CMA: Overname Activision-Blizzard door Microsoft kan concurrentie schaden

CMA: Overname Activision-Blizzard door Microsoft kan concurrentie schaden image

De Britse Competition and Market Authority (CMA) vrees dat de overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft de gamingindustrie kan schaden. De markttoezichthouder startte in juli een onderzoek naar de voorgenomen overname.

Onder meer de rol van Microsoft als fabrikant van Xbox-spelcomputers baart de CMA zorgen. Het Amerikaanse techbedrijven zou concurrerende platforms de toegang kunnen ontzeggen tot populaire titels als Call of Duty en Overwatch. Veel gamefabrikanten bieden op consoles exclusieve titels aan, die niet op andere plaatforms beschikbaar zijn. De Xbox van Microsoft concurreert met de PlayStation 5 van Sony en de Nintendo Switch. Door deze verhouding is er op de markt nu al weinig ruimte voor concurrerende fabrikanten van spelcomputers.

Microsoft-topman Brad Smith stelt in een reactie dat het games van Activision Blizzard juist voor een groter publiek beschikbaar wil maken, en niet voor een kleiner publiek. Als voorbeeld noemt Phil Spencer, CEO van de Xbox-divisie van Microsoft, op Minecraft en Mojang. Beide zijn onderdeel van portfolio van Microsoft en speelbaar op meerdere platforms.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!