Wouter Hoeffnagel - 06 september 2022

Ierse toezichthouder legt Instagram boete van monsterboete op

Ierse toezichthouder legt Instagram boete van monsterboete op image

Instagram, onderdeel van Meta, krijgt een boete van 405 miljoen euro opgelegd door de Ierse Data Protection Commissioner (DPC). De privacytoezichthouder oordeelt dat Instagram gegevens van minderjarige onvoldoende beschermde.

Een woordvoerder van de Ierse DPC meldt aan persbureau AFP dat Instagram een boete van 405 miljoen euro opgelegd krijgt. Details over het besluit worden volgende week bekend gemaakt, meldt de vertegenwoordiger.

Meest omvangrijke boete sinds AVG

Het gaat om de meest omvangrijke boete die de Ierse DPC heeft opgelegd sinds 2018, toen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht werd. Deze Europese privacywetgeving geeft toezichthouders meer mogelijkheden om op te treden tegen privacyschendingen.

De Ierse DPC buigt zich over de zaak aangezien het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd. De toezichthouder startte eind 2020 een onderzoek naar waarborgen op Instagram om gebruikersgegevens te beschermen. De nadruk lag hierbij op data van minderjarige gebruikers.

De toezichthouder maakte zich vooral zorgen over dat minderjarige gebruikers te eenvoudig konden overstappen naar een professioneel account. Bij een dergelijk account zijn contactgegevens van gebruikers openbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!