Floris Hulshoff Pol - 06 september 2022

SpaceX gaat via extra missies voor NASA astronauten naar ISS vervoeren

NASA breidt zijn partnership met SpaceX uit. Het bedrijf gaat vijf aanvullende missies uitvoeren om astronauten van en naar het International Space Station (ISS) te brengen.

Het contact kent een waarde van zo'n 1,4 miljard dollar. Het totaal aantal missies dat SpaceX voor NASA uitvoert stijgt hiermee tot 14. NASA stelt met de deal een 'onverstoorde Amerikaanse mogelijkheden te behouden voor menselijke toegang tot het ruimtestation tot 2030, met twee unieke commerciële crew-gerelateerde industriepartners'.

Oplopende spanningen

De uitbreiding van het partnership met SpaceX komt op een moment van forse spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en Rusland door de Russische invasie van Oekraïne. Rusland maakte eerder bekend zich na 2024 terug te trekken uit het ISS. Dit is problematisch, aangezien vanuit het Russische deel van het ISS onder meer de aandrijving van het ruimtestation wordt verzorgd. Deze is nodig om de ISS in een baan rond de aarde te houden.

Onlangs maakte SpaceX nog bekend een samenwerking aan te gaan met de Amerikaanse tak van T-Mobile. De provider wil met behulp van de Starlink-satellieten van het Amerikaanse bedrijf de mobiele dekking in de VS uitbreiden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!