Floris Hulshoff Pol - 07 september 2022

Annuleren Russische lanceringen levert OneWeb forse tegenvaller op

OneWeb krijgt een tegenvaller van 229,2 miljoen dollar te verwerken nadat lanceringen vanaf het Russische Bajkonoer zijn geannuleerd. Een aantal satellieten die in een lage baan rond de aarde moesten worden gebracht zijn hierbij niet teruggegeven aan OneWeb.

Dit blijkt uit een jaarrapport van OneWeb over het financiële jaar dat op 31 maart 2022 eindigde. Het bedrijf meldt hierin een winst van 9,6 miljoen dollar, maar een nettoverlies van 389,8 miljoen dollar.

Deal met SpaceX

In reactie op de invasie van Oekraïne door Rusland legde OneWeb zijn lanceringen vanuit Bajkonoer in Kazachstan stil. De lanceerfaciliteiten in Bajkonoer staan onder beheer van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos. Het agentschap eiste eerder al dat de Britse overheid zijn belang in OneWeb opgeeft. Ook wilde het agentschap garanties dat de satellieten van OneWeb niet voor militaire doeleinden gebruikt worden.

OneWeb sloot hierop een deal met het Amerikaanse SpaceX voor het in een baan rond de aarde brengen van zijn satellieten. Deze stap was opvallend, aangezien het satellietnetwerk van OneWeb concurreert met het Starlink-netwerk van SpaceX.

Nu blijkt dus dat het annuleren van de lanceringen vanuit Bajkonoer OneWeb veel geld kost. Het bedrijf meldt dat 36 van zijn satellieten nog altijd in Russische handen zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!