Redactie - 08 september 2022

HPE specificeert storage voor verschillende workloads

HPE specificeert storage voor verschillende workloads image

HPE is drukker dan druk met data storage. Clemens Esser (foto) en Jan van Steenis praten honderduit over de innovaties waarmee de Amerikaanse technologiereus momenteel de markt bestormt. “Organisaties hebben voor verschillende workloads verschillende typen opslag nodig”, meent Esser. “Door storage af te nemen als services, kunnen eindgebruikers data uit verschillende bronnen makkelijker combineren en succesvoller digitaal transformeren.”

Digitaal transformeren valt of staat met de beschikbaarheid van data, en daarom innoveert HPE voortvarend met data storage. “De IT verandert snel en met storage als deelgebied is dat niet anders”, vertelt Clemens Esser aan Dutch IT-channel. Volgens de Chief Technologist bij HPE komen in de digitale transformatie drie belangrijke dingen samen: data, hybride cloud en artificial intelligence (AI). “Daarmee haalt een eindklant de gewenste inzichten uit data, maakt hij bruikbare klantbeelden, geeft hij betere adviezen en reageert hij sneller op nieuwe ontwikkelingen.”

Data wordt gegenereerd in verschillende clouds en ook steeds vaker in de 'edge': op de gegevensbronnen zelf, of in endpoints als smart phones en IoT-devices. “Bovendien draaien vooral financials ook nog altijd traditionele applicaties”, merkt Esser op. “Gevolg: er ontstaat een 'gescatterde' omgeving, data staat overal en nergens en ook de bijhorende managementomgevingen zijn versnipperd. Je moet steeds op verschillende plekken en op verschillende manieren iets doen en daar zijn verschillende soorten kennis voor nodig.”

'Eenduidig automatiseren'

Daar komt volgens Esser bij dat door Covid een technische schuld is ontstaan, want organisaties hadden tijdens de coronacrisis geen tijd om hun infrastructuur op peil te houden. “We zien momenteel veel 'huis-op-orde' projecten. Een extra probleem daarbij is de schaarste aan kennis. Vooral in de IT is de arbeidsmarkt enorm krap en dat was altijd al lastig, als je tien verschillende omgevingen in de lucht moet houden.”

De markt heeft behoefte aan één uniforme manier om met IT-middelen om te gaan, ongeacht of die in de cloud draaien, in het eigen datacenter of in de edge. “Dat je er op één manier tegenaan kan praten”, bedoelt Esser. “Dat je meer en nieuwe diensten kunt afnemen zonder steeds te hoeven kijken welke server of applicatie bij welk (type) netwerk past. HPE wil het allemaal veel transparanter maken. Onze managementgedachte is dat organisaties voor een gehele IT-omgeving één cloud operations model van edge naar cloud krijgen. Veel klanten weten dit nog niet, maar ze voelen wel degelijk aan dat ze 'eenduidig' moeten automatiseren. HPE heeft de afgelopen tijd geïnvesteerd in een soort 'cloud management plane' dat volledig losstaat van hardware en waarmee gebruikers ongebonden en moeiteloos de meest uiteenlopende services definiëren.”

HPE Greenlake

Eén uniform beheermodel voor de hybride wereld is wat we al langer kennen als het 'edge to cloud' platform HPE GreenLake. Volgens Business Manager Storage Jan van Steenis is GreenLake feitelijk alles wat HPE doet aan cloud management, dus het hele operationele model. “Het is een portal waar een gebruiker eenvoudig inlogt, met een 'bibliotheek' waar hij steeds meer 'tegeltjes' vindt: applicaties en oplossingen, óók voor storage-oplossingen als backup & recovery of bijvoorbeeld disaster recovery. Onze 'main objective' is Block Storage as a Service: opslag op basis van subscription. Want klanten willen storage afnemen als een SLA en óns laten bepalen welke storage(technologie) daarvoor nodig is. Een klant wil bijvoorbeeld alleen een oplossing voor algemene workloads, of juist ook voor mission critical workloads, waarvoor honderd procent data beschikbaarheid noodzakelijk is. Dat is misschien wel ons allerbelangrijkste voordeel: nergens anders in de cloud krijgt een klant zo'n volledige data availability guarantee. Hyperscalers garanderen de markt 'heel veel negens', maar nooit honderd procent. Wij wel.”

De klant kan kiezen uit mission critical, business critical of – vanaf november dit jaar – 'general purpose'. “Vervolgens is de vraag: welk performance model zoek ik, welke capaciteit heb ik nodig en wat is de duur van de subscription? We bespreken de eisen, er komt hardware naar het aangewezen datacenter en de klant betaalt voor wat hij gebruikt.”

'Data first'

De hedendaagse wereld heeft workload optimized componenten nodig, vindt Esser, en dat geldt zeker ook voor storage-oplossingen. “Een mission critial systeem waar de facturatie van een telco doorheen gaat, heeft een minder standaard storage performance nodig dan een generieke gevirtualiseerde omgeving. Doet een klant iets met back-up, dan heeft hij vooral behoefte aan véél storage. In een tijd van 'data first' zijn dus steeds meer typen storage nodig, met allerlei verschillende functies. De net al genoemde propositie Block Storage as a Service is erg geschikt voor eindklanten in de traditionele wereld. Geavanceerder is de storage van Data Fabric as a Service, want die is meer gericht op data analytics en dingen als AI, maar ook machine learning (ML) en deep learning (DL). Dit zit allemaal in het GreenLake aanbod.”

Andere HPE GreenLake storagediensten zijn onder meer Hybrid Cloud Infrastructure, Disaster Recovery, Backup and Recovery Service en Compute Ops Management. Esser: “Met zulke diensten rollen eindklanten, maar natuurlijk ook hun partners een omgeving veel sneller en efficiënter uit. Bovendien doet een CIO of IT-dienstverlener makkelijker aan applicatievernieuwing en hebben zij meer zekerheid dat applicaties altijd werken en beschikbaar en beveiligd zijn. Dat scheelt aan (hoogopgeleide) mensen, écht een heel belangrijk voordeel in deze krappe arbeidsmarkt.” Jan van Steenis gaat nog een stap verder: “Het life cycle management van een operations layer bestaat voor Greenlake gebruikers überhaupt niet meer. En het life cycle management van hardware 'on the floor' of 'on-premises' wordt volledig geautomatiseerd. Taken als upgrades van de firmware en drivers en de fysieke componenten nemen wij voor onze rekening. Op- en afschalen van as-a-service diensten, weten waar je nou eigenlijk voor betaalt en vooral ook het wegnemen van complexiteit, is voor IT-beslissers van levensbelang.”

Plakken

De belangrijkste innovatie is uiteindelijk dat HPE verschillende typen storage voor verschillende workloads maakt en aan elkaar plakt. “Daarin zijn we flink aan het verbreden: hoeveel opslag heb je nodig voor mission critical, business critical en general purpose?”, besluit Esser. “Storage is niet meer wat het een poos terug was. Er zijn steeds meer gerichte klassen. Daarbinnen hoeven eindgebruikers zich minder bewust te zijn van wat ze gebruiken. Ze hebben 'gewoon' storage nodig voor VM'etjes of een SQL server database, die wij ze vanuit onze managementomgeving leveren. Om organisaties te helpen met hun 'data first modernisering', levert HPE anno 2022 geen storage, maar een totale ontzorging met storage services.”

'Partners: spring op deze trein'

Uit eigen onderzoek van HPE blijkt dat van alle grote en middelgrote ondernemingen in Nederland 40 procent storage wil afnemen als een subscription model. Daar bovenop wil nog 's 27 procent 'consumption based' voor opslagdiensten betalen ('true pay per use'). “Partners doen er daarom goed aan om op deze trein te springen”, concludeert Jan van Steenis. “Hun verdienmodel met deze nieuwe as-a-service oplossingen is mijns inziens beter dan wanneer zij hardware traditioneel 'head-to-head' blijven leveren.”

Bovendien kunnen business partners de gehele HPE-marketplace koppelen aan hun eigen marketplace, zodat (eind)klanten in die vertrouwde omgeving eenvoudig en snel hun HPE-spullen kunnen bestellen. “Dat komt de 'speed of execution' ten goede”, vindt Van Steenis. Clemens Esser wijst erop dat partners via de GreenLake portal het life cycle management volledig remote kunnen doen. “Eindklanten geven HPE-partners eenvoudig toegang tot hun IT-omgeving, zodat die in de cloud console zien hoe de omgeving erbij staat. Wil je een reputatie als trusted advisor, dan is dat goud waard.”

Andere voordelen voor partners zijn de opleidingsmogelijkheden bij HPE. Zij worden niet alleen technisch geschoold, maar ook getraind in verkoopvaardigheden en het verdienmodel van GreenLake. Geïnteresseerde partijen kunnen een kijkje nemen tijdens de HPE Experience Week op 13 en 14 september in het HPE-gebouw aan de Stroombaan in Amstelveen.

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!