Wouter Hoeffnagel - 09 september 2022

Twitter trof miljoenenschikking met klokkenluider Peiter Zatko

Twitter trof miljoenenschikking met klokkenluider Peiter Zatko image

Twitter betaalde een bedrag van 7 miljoen euro aan klokkenluider en voormalig hoofd beveiliging Peiter Zatko. Het gaat om een schikking, die de klokkenluider verbiedt in het openbaar te praten over veiligheidsproblemen bij Twitter.

Dit melden anonieme bronnen aan The Wall Street Journal. Zatko is een klokkenluider die in juli bij de Amerikaanse autoriteiten aan de bel trok over vermeende beveiligingsmisstanden bij Twitter. Hij stelt onder meer dat medewerkers vergaande toegang hebben tot systemen en informatie. Toezicht hierop zou ontbreken. Daarnaast stelt Zatko dat beveiligingsproblemen bij Twitter in de doofpot verdwijnen.

Eind 2020 ontslagen

Twitter ontkent de aantijgingen. Zatko is eind 2020 ontslagen bij Twitter. Het social media-platform stelt dat het voormalig hoofd beveiliging is ontslagen omdat hij niet goed zou functioneren. Zatko stelt echter ontslagen te zijn omdat hij veiligheidsproblemen wilde aankaarten.

De schikking die Twitter en Zatko troffen zou enkele dagen voor de melding van Zatko bij de Amerikaanse autoriteiten zijn overeengekomen. Hoewel Zatko door de schikking niet in het openbaar over de veiligheidsproblemen mag praten, mag hij deze wel melden bij de Amerikaanse autoriteiten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!