Wouter Hoeffnagel - 12 september 2022

NAVO-bondgenoten spreken steun uit voor Albanië na recente cyberaanvallen

NAVO-bondgenoten spreken steun uit voor Albanië na recente cyberaanvallen image

NAVO-lidstaten en -bondgenoten steunen Albanië in het versterken van zijn cyberveiligheid nu de nationale IT-infrastructuur van het land in toenemende mate doelwit is van cyberaanvallen. In een verklaring betuigen de landen steun aan het Oost-Europese land.

Albanië is al enige tijd doelwit van cyberaanvallen. Vrijdag werden nog de computersystemen van de nationale politie in het land getroffen door een aanval. In juli waren daarnaast meerdere Albanese overheidswebsites en digitale diensten onbereikbaar door cyberaanvallen. Het Oost-Europese land beschuldigt Iran van betrokkenheid bij de aanvallen. In reactie op de aanvallen zijn alle diplomatieke banden tussen Albanië en Iran verbroken.

Solidair

In een verklaring betuigen de NAVO-leden en -bondgenoten nu steun aan Albanië en geven zij aan solidair te zijn met het land. "Bondgenoten erkennen de verklaringen van Albanië en andere Bondgenoten die de verantwoordelijkheid voor de cyberaanval toeschrijven aan de regering van Iran. We veroordelen ten stelligste dergelijke kwaadaardige cyberactiviteiten die zijn ontworpen om de veiligheid van een Bondgenoot te destabiliseren en te schaden, en het dagelijks leven van burgers te verstoren. De NAVO en de Bondgenoten steunen Albanië bij het versterken van zijn cyberdefensievermogens om dergelijke kwaadaardige cyberactiviteiten in de toekomst te weerstaan en af te weren", schrijven de landen.

Ook melden de bondgenoten zich in te zetten voor het beschermen van hun kritieke infrastructuur, opbouwen van veerkracht en versterken van hun cyberafweer. "We zullen in de toekomst blijven waken voor dergelijke kwaadaardige cyberactiviteiten en elkaar ondersteunen om het volledige spectrum van cyberdreigingen af te schrikken, te verdedigen en tegen te gaan, onder meer door mogelijke collectieve reacties te overwegen", aldus de bondgenoten.

Vrije, open, vreedzame en veilige cyberspace

"We promoten een vrije, open, vreedzame en veilige cyberspace. We streven naar inspanningen om de stabiliteit te vergroten en de risico's van conflicten te verminderen door respect voor het internationaal recht en de vrijwillige normen van verantwoordelijk staatsgedrag in cyberspace te bevorderen, zoals erkend door alle leden van de Verenigde Naties. We roepen alle staten op om hun internationale verplichtingen na te komen om een op normen gebaseerde benadering van cyberspace te handhaven."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!