Europese Commissie wil met AI4Europe AI-on-Demand Platform ontwikkelen

13-09-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Europese Commissie wil met AI4Europe AI-on-Demand Platform ontwikkelen

Het consortium van AI4Europe heeft 9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie gekregen om de volgende fase van de Europese kunstmatige-intelligentie-infrastructuur te ontwikkelen. Het doel is om de AI-gemeenschap samen te brengen en Europese waarden op AI-gebied te bevorderen. In dit kader is het Europese AI-on-demand Platform, onderdeel van AI4Europe, officieel van start gegaan tijdens een kickoff meeting in het University College Cork (UCC), afgelopen 6 en 7 september.

Het AI4Europe-project wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma, dat loopt tot eind 2025. Het project wordt gecoördineerd vanuit UCC door professor Barry O'Sullivan, Dr. Gabriel Castane-Gonzalez, Shaun Gavigan en Tanvir Badwal, van het Insight SFI Research Center for Data Analytics en School of Computer Science and Information Technology. Bewhalve het UCC omvat het consortium 23 partners in 15 Europese landen.

AI-on-demand Platform als katalysator

AI-on-demand Platform dient volgens het consortium als katalysator om op AI gebaseerde innovatie te ondersteunen, wat moet resulteren in nieuwe producten, diensten en oplossingen die de Europese industrie, handel en samenleving ten goede komen. Door mensen samen te brengen,moet de versnippering van het Europese AI-landschap aangepakt worden en technologieoverdracht van onderzoek naar het bedrijfsleven tvereenvoudigd. Het platform, opgericht in 2019 met de steun van de Europese Commissie, zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen door verdere investeringen waardoor het platform extra diensten en tools zal toevoegen.

"Het AI-on-demand-platform is een uiterst belangrijke strategische infrastructuur en ecosysteem om ervoor te zorgen dat Europa voorop loopt op het gebied van AI", aldus professor Barry O'Sullivan, Director of Insight bij UCC en AI4Europe Coordinator. "Door de verspreiding van onderzoeksexpertise en resultaten en door de toepassing van AI-technologieën in de industrie en de publieke sector, zullen we de introductie van betrouwbare AI in Europa ondersteunen.”

Voortbouwen

AI4Europe bouwt voort op het werk van het voltooide AI4EU-project, evenals op een zich steeds verder ontwikkelend ecosysteem van door Europa gefinancierde projecten met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Uitgerust met de nodige hardware, moet het platform interoperabele diensten, gegevens en tools van verschillende gerelateerde gemeenschappen bieden en oplossingen bieden om onderzoeksproductiviteit, reproduceerbaarheid en samenwerking te vergemakkelijken.

AI4Europe zal mechanismen opzetten en ondersteunen om de uitwisseling tussen de academische wereld en de industrie te bevorderen en ervoor te zorgen dat het platform de volgende generatie onderzoekers, innovators en bedrijven in heel Europa bereikt en ermee in contact komt, zo stelt professor John O'Halloran, voorzitter van UC. "We zijn dankbaar en trots dat de Europese Commissie de leiding van dit project aan ons bij UCC heeft toevertrouwd. Als academische thuisbasis van George Boole zijn we verheugd om te zien dat ons voortdurende leiderschap in de onderbouwing van AI wordt erkend door dit strategisch belangrijke project.”

Terug naar nieuws overzicht