Verouderde PC en software leidt tot vertraging in Belgische drugszaak

17-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Verouderde PC en software leidt tot vertraging in Belgische drugszaak

Het grootste onderzoek in België ooit gericht op georganiseerde misdaad loopt vast door verouderde software en hardware. Advocaten van verdachten in Operatie Sky ECC kunnen delen van het dossier niet lezen. De griffie beschikt over slechts één computer, die verouderd is en over een verlopen Microsoft-licentie beschikt.

Dit meldt onder meer De Standaard. Door de problemen dreigen Sky ECC-dossiers in de rechtbank vertraging op te lopen. Zo wordt belangrijke informatie voor het proces op cd-roms aangeleverd. Deze zijn echter deels onleesbaar of ontoegankelijk voor advocaten die verdachten bijstaan. Het dossier inzien kan daarnaast alleen op een verouderd systeem met daarop sterk verouderde software. Een advocaat van een van de verdachte meldt aan HLN dat het gaat om een PC waarop Explorer nog als browser wordt gebruikt. Ook zouden in Excel kolommen niet kunnen worden verbreed, waardoor informatie niet zichtbaar is.

De problemen leiden tot uitstel in de behandelingen van verschillende zaken. Het gaat daarbij onder meer om een zaak tegen een tweetal verdachten wegens het importeren van cocaïne, die is uitgesteld tot eind november. Dan moet onder meer de verouderde PC in de rechtszaal zijn vernieuwd.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware