Wouter Hoeffnagel - 19 september 2022

ECB laat prototypes van digitale euro ontwikkelen

Amazon, de Italiaanse bank Nexi, de Spaanse bank CaixaBank, de Franse betalingsverwerker Worldline evenals een consortium van banken en betalingsverwerkers gaan voor de Europese Centrale Bank (ECB) prototypes van de digitale euro ontwikkelen. De partijen richten zich hierbij op verschillende toepassingen.

De ECB begon vorig jaar een tweejarig onderzoek naar de digitale euro. Hierbij kijkt de ECB onder meer naar de veiligheid van de digitale euro, evenals het gebruiksgemak. Denk echter ook aan de impact op het bestrijden van witwassen. De centrale bank beslist op basis van deze proeffase of het project wordt doorgezet.

Verschillende toepassingen

De partijen die nu zijn geselecteerd voor het ontwikkelen van een prototype, richten zich hierbij op verschillende toepassingen. Zo richt Amazon zich op het gebruik van een digitale euro bij online winkelen. De overige partijen ontwikkelen een prototype voor het afrekenen bij fysieke kassa's en voor het gebruik voor onderlinge betalingen.

De ECB verwacht dat het ontwikkelen van een digitale euro zo'n vijf jaar in beslag neemt. De digitale euro moet worden bewaard in een digitale portemonnee. De ECB benadrukte eerder al dat het geen vervangen is van contant geld.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!