Jeroen Bordewijk - 19 september 2022

Veeam: Totaaloplossing databescherming noodzakelijker dan ooit

Data hebben we niet voor de lol; we halen er informatie uit waarmee we een business draaien. “Wat heb je aan een computersysteem zonder databescherming?”, vraagt Veeam-directeur Ronald Ooms zich af. Volgens hem vinden veel organisaties back-up en disaster recovery vooral 'saai'. “In moderne, hybride IT-omgevingen met steeds meer cloudtoepassingen is meer bewustzijn nodig. Ook je back-up wordt tegenwoordig aangevallen. De markt heeft totale bescherming nodig.”

Een adequate bescherming van data tegen aanvallen met ransomware en een snel herstel bij gegevensverlies; volgens Ronald Ooms is het allemaal meer dan ooit noodzakelijk. Een goede databeveiliging vraagt om een totaaloplossing, vindt de Vice President EMEA BACH bij Veeam Software, die blijft hameren op meer 'awareness'. “Door groeiende beveiligingsrisico's, een snelle acceptatie van de cloud (waardoor eindgebruikers op steeds meer verschillende plekken data hebben staan) en nog altijd een gebrek aan prioriteit bij eindgebruikers, is een zeer wankele situatie ontstaan die kan leiden tot gegevenslacunes, beveiligingsproblemen en productiviteitsverlies”, waarschuwt hij.

Veeam's platform
Met het Veeam Modern Data Protection Platform kunnen IT-beslissers deze problemen oplossen. Het platform zorgt voor bedrijfscontinuïteit door waardevolle bedrijfsdata altijd en overal te beschermen, en is als totaaloplossing geschikt voor de beveiliging van data aangemaakt en opgeslagen zowel door fysiek geïnstalleerde applicaties als door cloud- en virtualisatietoepassingen. Het platform is 'strategisch interessant' voor het MKB, waar Veeam al snel na de oprichting in 2006 succesvol was, maar ook voor enterprise organisaties, die zich volgens Ooms net zo goed bewegen richting cloud, SaaS en het gebruik van software defined datacenters. “Banken en verzekeraars bijvoorbeeld, die traditioneel voorzichtiger zijn met cloud. Ook voor hen is de cloud inmiddels 'the way to go', maar voorwaarde is wel dat de dataprotectie overal écht in orde is: in de cloud, maar ook in de legacy en virtuele omgevingen die deze grotere bedrijven nog altijd draaien.”

Met het beveiligingsplatform van Veeam voldoen organisaties aan deze voorwaarde, omdat het platform als gezegd alle soorten omgevingen kan supporten: fysiek, virtueel én cloud (private, public en hybrid). Dat komt door een unieke eigenschap: data portability. Ooms: “Het maakt bij ons niet uit hoe je een back-up maakt: van fysiek naar virtueel of omgekeerd, of van fysiek naar cloud. Gebruikers nemen hun data heel makkelijk overal mee naartoe. Een back-up maken in MS Azure en die vervolgens on-premises restoren? Geen probleem. Maar ook is het mogelijk om een back-up te maken van een fysieke omgeving in MS Azure en die dáár dan weer te restoren. Je bent zo heel makkelijk beveiligd, want is je fysieke omgeving kapot, dan ga je gewoon verder in de cloud. Bovendien kun je switchen van bijvoorbeeld MS Azure naar AWS. Je neemt je back-up mee, restort die in zo'n nieuwe omgeving en bent heel snel weer 'up-to-speed'.”

Recovery
Volgens Ooms ontbreekt het bewustzijn in de markt vooral waar het gaat om recovery. “Mensen doen hun best om ransomware buiten de deur te houden, maar maken zich veel minder zorgen over de vraag: wat als het tóch misgaat? Defense is superbelangrijk, maar werkt de back-up 'in principe goed', dan wordt het hoofdstuk recovery vaak vergeten. Organisaties realiseren zich onvoldoende dat criminelen tegenwoordig ook back-ups aanvallen. Sterker nog: daar beginnen ze mee.”

Ronald Ooms vergelijkt het met het politiekeurmerk Veilig Wonen. “Met veiligheidsstrips en sloten houd je inbrekers buiten de deur. Bovendien hebben de meeste mensen een inboedelverzekering. Maar ze vergeten om regelmatig te checken of de polis daarvan na allerlei nieuwe aankopen nog steeds actueel is. Ook IT-omgevingen veranderen voortdurend. Er komt een nieuwe webwinkel bij, nieuwe geautomatiseerde diensten worden toegevoegd. Maar de back-up en recovery strategie wordt daar niet op aangepast. Uit sales systemen halen we sales opportunities en uit een medisch systeem halen we belangrijke en privacygevoelige patiëntgegevens, maar we denken te weinig na over hoe we ook nieuwe applicaties en de data die daarmee wordt gegenereerd beschikbaar houden.”

Cloudprotectie
Veeam krijgt momenteel veel vragen van IT-directeuren en ook IT-dienstverleners over back-up modernisaties. “Verouderde oplossingen moeten worden aangepast of vervangen vanwege een cloudgang of bijvoorbeeld een overstap naar kubernetes”, legt Ooms uit. “We zien veel vraag naar cloudprotectie: hoe gaan we veilig naar Azure, AWS of een andere public cloud? Als een organisatie in een andere netwerkomgeving terecht komt, dus buiten het eigen netwerk, is dat niet 'even een VM'etje aanmaken'. Ook recovery wordt complexer naarmate meer in de cloud draait. Een deel van een omgeving draait nog altijd on-premises, een ander deel zit in verschillende clouds, misschien is er wat Office 365, SalesForce of SAP4HANA, en dan is er nog een stukje SaaS. Hoe houd je zo'n moderne, volstrekt hybride IT-omgeving continu beschikbaar? In de beleving van veel IT-beslissers is de cloud de 'holy grale' die alle problemen oplost, maar is je databeveiliging niet goed geregeld – en lang niet iedereen beseft dat je in de cloud ook nog van alles zelf moet doen – dan veroorzaakt de cloud meer problemen dan het oplost.”

Om data ook in een moderne, hybride en daardoor steeds meer complexe IT-omgeving altijd beschikbaar te houden, is het volgens Ooms belangrijk om data te centraliseren, of – als dat niet kan – te zorgen dat je van verschillende omgevingen één back-up maakt op één locatie. “Met ons platform verbeteren organisaties het datamanagement en wordt bovendien de disaster recovery orchestration geautomatiseerd.”

Hardware agnostic
Het knappe van Veeam's platform is dat het 'hardware agnostic' is. “Onze software defined solution is geschikt voor iedere hardwareleverancier”, besluit Ooms. “We werken intensief samen met leveranciers als HPE, NetApp, Cloudian, Red Hat en natuurlijk VMware, en met softwarepartijen als Microsoft Azure, Google Cloud Platform en AWS. Ons partnerlandschap wordt steeds groter doordat we API's aanbieden waarmee Veeam vergaand met de systemen van deze aanbieders kan integreren. Een API is een soort 'hand shake', een tool dat een leverancier kan oppakken zodat we samen mooie dingen kunnen doen. Door regelmatig nieuwe API's te ontwikkelen, blijven we voldoen aan (open) standaarden en houden we ons ecosysteem actueel. Samenwerken en voortdurend op de hoogte blijven van elkaars ontwikkelingen, dát is de kracht van Veeam. Net als de inbreng van onze partners natuurlijk, want zeker onze Veeam Accredited Service Partners (VASP's) hebben de kennis en kunde om onze oplossing gecertificeerd en gecontroleerd te verwerken in iedere gewenste (maatwerk) eindoplossing.”

Auteur: Jeroen Bordewijk

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!