Wouter Hoeffnagel - 20 september 2022

Jury: Pegasystems moet twee miljard dollar schadevergoeding betalen aan Appian

Jury: Pegasystems moet twee miljard dollar schadevergoeding betalen aan Appian image

Pegasystems moet Appian een schadevergoeding van ruim 2 miljard dollar plaatsen wegens het onrechtmatig verkrijgen van handelsgeheimen. Het bedrijf heeft hiermee de Virginia Computer Crimes Act overtreden. Dit oordeelt Circuit Court voor Fairfax County, Virginia, dat hiermee een uitspraak van een eerdere jury bevestigd.

Appian stapte in maart 2022 naar de rechter. Het bedrijf stelde dat Pegasystems een ontwikkelaar had ingehuurd die in dienst trad bij Appian om hier te spioneren. Deze medewerker zou tientallen video-opnames hebben gemaakt van de ontwikkelomgeving van Appian. Pegasystems zou deze opnames hebben gebruikt bij het samenstellen van eigen oplossingen.

Appian stelde onder meer dat Alan Trefler, oprichter en ceo van Pegasystems, de bijeenkomsten heeft ontvangen van de vermeende spion. Trefler bekende later zelf de alias 'Albert Skii' te hebben gebruikt om toegang te verkrijgen tot informatie van Appian. Ook zei Trefler het 'ongepast' te vinden dat Pegasystems-medewerkers toegang hadden verkrijgen tot testsoftware van Appian.

Schadevergoeding

Eerder oordeelde een jury al dat Appian Pegasystems een schadevergoeding van ruim twee miljard dollar moet betalen. Deze uitspraak is nu bevestigd door het Circuit Court voor Fairfax County, Virginia. Ook moet Pegasystems 23,6 miljoen dollar aan advocaatkosten die verband houden met de zaak betalen aan Appian. Tot slot heeft de rechtbank Pegasystems veroordeeld tot betaling aan Appian van de wettelijke rente na het vonnis tegen een jaarlijks percentage van 6%. Dit komt neer op ongeveer 122 miljoen dollar per jaar.

"We zijn blij dat de rechtbank de pogingen van Pegasystems om het vonnis van de jury te vernietigen heeft verworpen," aldus Christopher Winters, General Counsel bij Appian. "We denken dat de uitspraak van de jury goed was, en de uitspraken van de rechtbank tijdens het proces waren gegrond. Appian vroeg alleen om schadevergoeding voor de ongerechtvaardigde verrijking van Pegasystems ten koste van Appian, wat werd ondersteund door getuigenissen van deskundigen, waaronder een gepensioneerde analist van Gartner. Wij hebben geen punitieve schadevergoeding gevraagd of gekregen. We gaan nu over naar de beroepsfase van de rechtszaak, waar we erop vertrouwen dat we ook zullen winnen."

Pegasystems tekent beroep aan tegen het oordeel. Het bedrijf hoeft de schadevergoeding, rente en advocaatkosten voorlopig dan ook nog niet te betalen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!