Kabinet zet in op digitale banen

20-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kabinet zet in op digitale banen

Het kabinet introduceert een actieplan voor digitale banen. Het wil zo de digitale transitie ondersteunen en ruim baan geven.

Personeelstekorten zijn op dit moment een grote belemmering voor de klimaat- en digitale transitie, erkent het kabinet. Dat geldt ook voor het realiseren van duurzame groei. Het kabinet introduceert daarom Actieplan Groene en Digitale Banen, dat de krapte op de arbeidsmarkt in deze beroepen moet aanpakken.

Wat offline de norm is, moet ook online de norm worden

Ook kondigt het kabinet aan de ruim twee miljoen mensen die in Nederland digitaal minder vaardig zijn te gaan ondersteunen. Het kabinet werkt daarnaast aan een digitale agenda waarin publieke waarden een centrale plek krijgen. Wat offline de norm is, moet ook online de norm worden. Ook wil het kabinet dat iedereen kan meedoen.

Het kabinet werkt daarnaast aan een digitale identiteit, het reguleren van algoritmen en het bestrijden van desinformatie en online discriminatie. Sterke Europese wet- en regelgeving zoals de AI-act, de Digital Markets Act en de Digital Services Act gaan hierbij een belangrijke rol spelen.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Koning Willem-Alexander noemde in zijn jaarlijkse troonrede onder meer een aantrekkelijk vestigingsklimaat, ruimte voor de topsectoren en innovatieve start-ups, en het benutten van alle kansen die digitalisering biedt belangrijk. Dat geldt ook voor een goed functionerende arbeidsmarkt, zeker nu veel bedrijven met personeelstekorten kampen.

Terug naar nieuws overzicht