Voormalig burgemeester: Intel-chipfabriek verbruikt meer energie dan heel Maagdenburg

22-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Voormalig burgemeester: Intel-chipfabriek verbruikt meer energie dan heel Maagdenburg

Het energieverbruik van de chipfabriek die Intel in het Duitse Maagdenburg wil bouwen, kan het energieverbruik van de stap verdubbelen. Een gevoelig onderwerp in de huidige energiecrisis waar EU-lidstaten waaronder Duitsland momenteel mee kampen.

"Het energieverbruik zodra Intel opereert is groter dan het totale energieverbruik van de volledige stad", zegt Lutz Trümper, voormalig burgemeester van Maagdenburg, tegen Politico. 50Hertz, dat het 50 herts hoogspanningsnetwerk beheert in Noord- en Oost-Duitsland, bevestigt de uitspraak van Trümper. De voormalig burgemeester onderhandelde met Intel over de chipfabriek in Maagdenburg, maar trad drie maanden later af als burgemeester.

'Meer medewerkers leidt tot meer energieverbruik'

Intel wil in Maagdenburg een chipfabriek bouwen die initieel werkgelegenheid moet bieden aan zo'n 3.000 werknemers. Op termijn moet dit oplopen tot 20.000 medewerkers. Madeleine Linke, voorzitter van de Groenen in de gemeenteraad van Maagdenburg, wijst erop dat indien het aantal medewerkers stijgt ook het energieverbruik toeneemt. Linke verwacht dat de fabriek zodra deze volledig operationeel is dan ook driemaal zoveel energie kan verbruiken dan de stad.

Dit vraagt om aanpassingen aan het lokale energienet. Zo wordt onder meer een nieuw onderstation gebouwd om aan de sterke stijging in energievraag te voldoen. Intel beloofde eerder dat de fabriek volledig op duurzame energie te laten draaien. Naar verwachting is dit echter pas in 2030 daadwerkelijk het geval, meldt Politico.

'Misleidend of te onnauwkeurig'

In een reactie zegt Intel dat het op korte termijn de energievraag van de fabriek gaat beoordelen. De schattingen en vergelijkingen met het energieverbruik van de fabriek met die van de stad Maagdenburg noemt het Amerikaanse bedrijf 'misleidend of te onnauwkeurig' in deze fase. Intel belooft zodra het betrouwbare cijfers heeft met betrekking tot de fabriek, deze op transparante wijze beschikbaar te maken.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware