Iran blokkeert toegang tot Instagram en WhatsApp

26-09-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Iran blokkeert toegang tot Instagram en WhatsApp

De toegang tot internet is in Iran in met name het westen van het land ernstig verstoord. In heel Iran is daarnaast de toegang tot Instagram, WhatsApp en sommige mobiele netwerken geblokkeerd.

Dit meldt Netblocks, een waakhond die zich richt op cyberbeveiliging en het bestuur van internet. Twitter en Facebook zijn al enkele jaren geblokkeerd in Iran. Iraanse gebruikers hadden echter wel toegang tot Instagram en WhatsApp. Vorige week zijn beide platforms echter geblokkeerd. Ook Signal lijkt getroffen; het bedrijf vraagt de techgemeenschap waar mogelijk proxy servers op te zetten. Ook diverse mobiele netwerken in Iran zijn geblokkeerd meldt Netblocks. Het gaat onder meer om marktleider MCI.

VPN of softwarematige workaround geen oplossing

Netblocks meldt ook dat de internetconnectiviteit in Iran op de netwerklaag is verstuurd. Een VPN of softwarematige workarounds zouden daarom over het algemeen geen uitkomst bieden.

De blokkade volgt op onrust in Iran na de dood van Mahsa Amini, die na haar arrestatie wegens het niet correct dragen van haar hijab werd gearresteerd. De Iraanse politie stelt dat Amini is gestorven aan een hartaanval. Ooggetuigen stellen echter dat zij is geslagen en door verwondingen die hierdoor zijn ontstaan is overleden. Uitgelekte medische gegevens lijken dat te onderschrijven.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility