Telecomproviders roepen Big Tech opnieuw op tot bijdragen aan netwerkkosten

26-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Telecomproviders roepen Big Tech opnieuw op tot bijdragen aan netwerkkosten

Een groep telecomoperators waaronder KPN, Deutsche Telekom, Orange en Vodafone roepen grote techbedrijven op mee te betalen aan de netwerkkosten. Zij wijzen onder meer op de huidige energiecrisis en de Europese doelstellingen op het gebied van klimaatverandering.

De CEO's van in totaal zestien Europese telecomproviders stellen in een verklaring aan Reuters dat de plannings- en bouwkosten stijgen. Zo wijzen zij op de kosten van glasvezelkabels, die in het eerste semester van 2022 bijna zijn verdubbeld. Ook de forse stijging van onder meer energieprijzen zet de connectiviteitssector onder de druk.

'Tijdige actie is noodzakelijk'

"Tijdige actie is noodzakelijk: Europa mist veel van de kansen die consumenteninternet biedt. Het moet nu snel kracht opbouwen voor het tijdperk van de metaverses", stellen de CEO's. De verklaring is ondertekend door onder meer Altice Telecom, Bouygues Telecom, BT Group, Fastweb, KPN, Orange, Telefonica, Telia Company, TIM Group en Vodafone.

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om grote techbedrijven te laten meebetalen aan de netwerkkosten van telecomproviders. Het werkt aan wetgeving waarmee techbedrijven mogelijk moeten meebetalen aan de ontwikkeling van 5G- en glasvezelnetwerken. De Europese Commissie verzamelt binnenkort feedback bij zowel techbedrijven als telecomproviders.

Google: 'Tien jaar oud idee'

Matt Brittin, president EMEA business & operations bij Google, noemt het betoog van de telecomproviders in een reactie aan Reuters een 'tien jaar oud idee dat slecht is voor consumenten'. Ook wijst het bedrijf erop al miljoenen dollars te investeren in internetinfrastructuur.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility