Je kunt geen prijs plakken op de menselijke impact van data

28-09-2022
Deel dit artikel:

Je kunt geen prijs plakken op de menselijke impact van data

In deze branche praten we graag over de toegevoegde waarde van data voor een organisatie. En terecht, data is een van de meest waardevolle assets die een organisatie heeft. Waar we niet genoeg over praten, is hoe data het leven makkelijker maakt, ook al is dit uiteindelijk hun doel.

Data kunnen een echte impact hebben op mensen. Door data te analyseren weten we bijvoorbeeld veel meer over onze afkomst en geschiedenis. Een ander voorbeeld is een persoonlijk verhaal van mijzelf en een groep vrienden waarbij we een mysterie hebben opgelost met behulp van data die al lange tijd beschikbaar was, maar gewoonweg nooit geanalyseerd was.

Dit mysterie was een scheepswrak bij Portsmouth, Maine. Ik leerde hier voor het eerst over in een boek genaamd Due to Enemy Action, dat ging over een Amerikaans oorlogsschip dat zonk in de Atlantische Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 13 overlevenden claimden dat ze een Duitse U-boot hadden gezien vlak voordat het schip ontplofte. De marineleiding ontkende dit echter omdat ze niet geloofden dat een U-boot zich zo dicht bij de Amerikaanse kust zou bevinden. Dit schip is nooit teruggevonden, dus dat werd onze missie. Naast het vinden van het wrak wilden we ook antwoord op de vraag of het schip getorpedeerd was door de Duitse U-boot, of dat het gezonken was door een boiler explosie.

Na een zoektocht van vijf jaar hadden we het schip eindelijk gevonden. We ontdekten dat de ketels nog intact waren, maar ook dat er geen bewijs was van een torpedo-aanval op de achtersteven van het schip. Dit heeft levensveranderende gevolgen gehad voor de slachtoffers, nabestaanden en hun families. Hoewel ik hier enorm trots op ben, illustreert het ook de ware kracht van data. Veel van de gegevens die we gebruikten om het wrak te vinden waren namelijk al verzameld. Ze bestonden al. We hadden alle informatie die nodig was om het schip te vinden en de reden voor zijn ondergang te bepalen. Wat niet beschikbaar was voor degenen die eerder onderzoek hadden gedaan, waren de cloud en geavanceerde tools voor analyse van deze gegevens. Data heeft het schip gevonden en gelukkig mag ik het verhaal vertellen.

Data verbeteren ons dagelijks levens

Het is een geruststellende gedachte dat we mogelijk het antwoord hebben op zoveel onbeantwoorde vragen. Het bevindt zich ergens in de data. Het is ergens, we hebben het alleen nog niet gevonden. Ook praktisch gezien maken data ons leven makkelijker. De pandemie is daar natuurlijk een duidelijk voorbeeld van. Als mensen stonden we voor een ‘once in a lifetime’ uitdaging die onze hele manier van leven bedreigde. Data in de breedste zin van het woord - of dat nu gaat om e-mail, videoconferenties of digitale betalingen - stelden bedrijven in staat om hun werkzaamheden te continueren en mensen om te blijven communiceren.

Bovendien vergroten data, met behulp van meer geavanceerde automatiseringstools, artificial intelligence (AI) en machine learning-oplossingen, ons cognitieve vermogen. Dankzij high-performance cloud computing kunnen auto- en luchtvaartingenieurs bijvoorbeeld computationele vloeistofdynamica en simulaties gebruiken om snellere, aerodynamischere en zuinigere voertuigen te ontwerpen. Ondertussen stelt geavanceerde klinische diagnostiek medische professionals in staat om ziektes effectiever dan ooit te diagnosticeren en te behandelen. Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe data een positieve bijdrage kan leveren aan de samenleving. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarom is het zo belangrijk dat we de data die we hebben adequaat beheren en beschermen. Het is een hulpmiddel van onschatbare waarde voor het bedrijfsleven, een unieke identificatiemiddel voor ons als mensen en iets dat iedere dag in waarde groeit. Naarmate het volume en de waarde van data toeneemt, nemen echter ook de dreigingen voor beveiliging en privacy toe. Dat is de reden dat elke organisatie die wil profiteren van de enorme potentie van data moet investeren in een moderne dataprotectie-strategie. Per slot van rekening, als we de data hadden verloren die we gebruikt hebben om dat schip te vinden, zouden we ook een stukje geschiedenis zijn kwijtgeraakt.

Door: Danny Allan, CTO bij Veeam

Terug naar nieuws overzicht
Cloud