Grote problemen met tapsysteem van Nederlandse politie

29-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Grote problemen met tapsysteem van Nederlandse politie

De afdeling Interceptie & Sensing van de politie kampt met grote technische en personele problemen. De 'tapafdeling' van de politie zou dusdanig slecht functioneren, dat opsporingsonderzoeken in gevaar komen. Een nieuw systeem dat miljoenen euro's heeft gekost functioneert al drie jaar lang niet, waardoor de politie noodgedwongen moet terugvallen op het oude systeem. Dit systeem gaat binnen enkele maanden echter uit de lucht.

Dit meldt het NRC. Het nieuwe systeem is ontwikkeld door defensiebedrijf Elbit uit Israël. Het systeem functioneert echter niet naar behoren; vanaf het begin zouden er problemen zijn met het verzamelen, opslaan en vindbaar maken van afgetapte data. Professionals van Elbit zouden continu aanwezig zijn op de tapafdeling in een poging de problemen op te lossen. Politiefunctionarissen melden echter aan NRC dat dit tot nu toe niet is gelukt.

Oude systeem van Cognyte in gebruik

De politie maakt daarom momenteel nog gebruik van het oude tapsysteem, dat is ontwikkeld door Cognyte (het vroegere Verint). Dit systeem is sinds 2010 in gebruik en niet geschikt voor het tappen van data van smartphones en apps. Ook zou het systeem vaak uitvallen. Cognyte trekt uit 2022 de stekker uit het systeem; ook tegen betaling wil de leverancier het systeem niet in de lucht houden. Het risico bestaat volgens het NRC dan ook dat de politie zonder tapsysteem komt te zitten.

Ook zouden er personele problemen spelen bij de afdeling. Zo zouden verschillende politiefunctionarissen klachten hebben ingediend tegen de leiding. Zij brengen nu de problemen met het tapsysteem naar buiten omdat zij vrezen dat mensen door de problemen gevaar lopen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid erkent dat de politie momenteel gebruik maakt van het oude tapsysteem en dat er storingen optreden. Ook meldt de woordvoerder dat de politie werkt aan de invoering van het Elbit-systeem.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility