Europese cloud provider groeit maar verliest marktaandeel aan VS

Europese cloud provider groeit maar verliest marktaandeel aan VS

30-09-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Europese cloud provider groeit maar verliest marktaandeel aan VS

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de Europese cloudmarkt nu meer dan vijf keer zo groot is als begin 2017 en in het tweede kwartaal van 2022 10,4 miljard euro (10,9 miljard dollar) bereikte. In diezelfde periode hebben Europese serviceproviders hebben hun cloud-inkomsten met 167% gegroeid, maar hun marktaandeel is gedaald van 27% naar 13% omdat hun groeipercentage ver achterbleef bij de algemene groei van de cloudmarkt. De belangrijkste begunstigden van de marktgroei waren Amazon, Microsoft en Google. Deze drie toonaangevende wereldwijde cloudproviders zijn nu goed voor 72% van de regionale markt en hun aandeel blijft gestaag groeien.

Van de Europese cloudproviders zijn SAP en Deutsche Telekom de koplopers, elk goed voor 2% van de Europese markt. Ze worden gevolgd door OVHcloud, Telecom Italia, Orange en een lange lijst van nationale en regionale spelers. De rest van de Europese markt is voor rekening van kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudproviders, die gestaag marktaandeel verliezen.

Nu de meeste van de grote cloudproviders hun winstgegevens voor het tweede kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de driemaandelijkse inkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) 54,7 miljard dollar bedroegen, met na twaalf maanden een omzet van 205 miljard dollar. Publieke IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 31% in het tweede kwartaal. De dominantie van de grote cloudproviders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 72% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“Terwijl de cloudmarkt blijft stijgen, ging het grootste verhaal in het tweede kwartaal helemaal over macro-economie in plaats van over het daadwerkelijke cloudgebruik. Wanneer de marktaantallen van landen worden opgeteld in Amerikaanse dollars, daalde het jaarlijkse groeipercentage met meer dan zes procentpunten als gevolg van wisselkoersbewegingen, waarbij meer dan de helft van die daling alleen al in het tweede kwartaal werd verklaard", aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research. Groep. “Zoals blijkt uit de winstoproepen van deze week, zijn wereldwijde cloudproviders zeker niet immuun voor de impact van voortdurende verschuivingen in wisselkoersen. Feit blijft echter dat de onderliggende groei in cloudgebruik met werkelijk indrukwekkende snelheden blijft groeien. Dit heeft geleid tot een duidelijke versnelling in zowel de lancering van nieuwe hyperscale datacenters als de uitgaven voor datacenterhardware en -software."

CIS_Eur_Q222.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud