Doreen Bogdan-Martin wordt secretaris-generaal van de ITU

03-10-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Doreen Bogdan-Martin wordt secretaris-generaal van de ITU

De lidstaten van de International Telecommunication Union (ITU) hebben Doreen Bogdan-Martin van de Verenigde Staten van Amerika gekozen als de volgende secretaris-generaal van de organisatie. Bogdan-Martin zal de eerste vrouw zijn die leiding gaat geven aan de ITU, die in 1865 werd opgericht en in 1947 een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties werd. De Rus en rivaal kandidaat Rashid Ismailov (gesteund door Rusland) werd door Bogdan-Martin verslagen met 139 van de 172 stemmen. Bogdan-Martin volgt de Chinees Houlin Zhao op, die deze functie sinds 2014 bekleedt, wanneer haar ambtstermijn op 1 januari 2023 begint.

De verkiezing vond plaats tijdens de Gevolmachtigde Conferentie van de ITU (PP-22) in Boekarest, Roemenië, en vertegenwoordigers van de lidstaten stemden tijdens de ochtendsessie van de vergadering. Bogdan-Martin won de positie met 139 stemmen, van de 172 uitgebrachte stemmen

"Of het nu de kinderen van vandaag zijn of de kinderen van onze kinderen, we moeten hen een sterke en stabiele basis voor groei bieden", zei Bogdan-Martin. “De wereld staat voor grote uitdagingen: escalerende conflicten, een klimaatcrisis, voedselzekerheid, genderongelijkheid en 2,7 miljard mensen zonder toegang tot internet. Ik geloof dat wij, de ITU en onze leden, een kans hebben om een transformerende bijdrage te leveren. Continue innovatie kan en zal een belangrijke factor zijn om de oplossing van veel van deze problemen te vergemakkelijken."

Bogdan-Martin bekleedt al meer dan twee decennia leidinggevende posities in het internationale telecommunicatiebeleid. Gedurende haar carrière heeft ze innovatieve en visionaire partnerschappen tot stand gebracht met de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en andere agentschappen van de Verenigde Naties om digitale inclusie en connectiviteit te versnellen.

Bogdan-Martin begint op 1 januari 2023 aan haar termijn van vier jaar als secretaris-generaal van de ITU.

De gekozen secretaris-generaal heeft toegezegd "door te gaan met het stimuleren van deze instelling om innovatief en steeds relevanter te zijn voor onze lidstaten, en ons allemaal beter te positioneren om de digitale omgeving te omarmen en vooruitgang te boeken bij het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het verbinden van de niet-verbondenen."

Inclusieve digitale ontwikkeling

Bogdan-Martin werd door de regering van haar land goedgekeurd als kandidaat om de digitale toekomst inclusief en toegankelijk te maken voor iedereen, vooral in ontwikkelingslanden.

De Amerikaanse president Joe Biden zei in een verklaring van 20 september waarin hij haar kandidatuur steunde: “Ms. Bogdan-Martin beschikt over de integriteit, ervaring en visie die nodig zijn om het digitale landschap te transformeren."

Als hoofdarchitect van het ontwikkelingswerk van de ITU in de afgelopen jaren heeft Bogdan-Martin de nadruk gelegd op de noodzaak van digitale transformatie om economische welvaart, het scheppen van banen, de ontwikkeling van vaardigheden, gendergelijkheid en sociaaleconomische inclusie te bereiken, en om circulaire economieën op te bouwen, klimaatimpact en levens redden. Haar huidige termijn als directeur van ITU's Telecommunication Development Bureau loopt af op 31 december 2022.

Onder haar campagneprioriteiten zei ze dat ze "de ITU naar een nieuw tijdperk van wereldwijde en regionale partnerschappen zou leiden", eraan toevoegend dat de organisatie "moet evolueren en soms breken met oude manieren" om relevant te blijven.

De andere topleiders van de ITU kiezen

Op de Gevolmachtigde Conferentie van de ITU zullen de lidstaten ook kandidaten kiezen voor de functies van plaatsvervangend secretaris-generaal, directeur van het Radiocommunicatiebureau, directeur van het Telecommunicatiestandaardisatiebureau en directeur van het Telecommunicatie-ontwikkelingsbureau.

De stemming voor het hogere leiderschap van de ITU zal worden gevolgd door verkiezingen voor de 12-koppige Radio Regulations Board en voor regionaal toegewezen plaatsen in de ITU-raad met 48 zetels, die de ITU bestuurt tussen vierjaarlijkse Plenipotentiary Conferences.

 

Terug naar nieuws overzicht