NXP-topman Siever: Europese chipinvestering onvoldoende voor realiseren doelstelling

04-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NXP-topman Siever: Europese chipinvestering onvoldoende voor realiseren doelstelling

De huidige investeringen in de chipsector zijn onvoldoende voor het realiseren van de doelstelling van de Europese Unie (EU) om in 2030 een marktaandeel van 20 procent te hebben op de wereldwijde chipmarkt. Dit zegt Kurt Siever, CEO van de Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors. Het realiseren van een dergelijk marktaandeel werkt volgens Siever een investering van honderden miljarden.

Siever deelde zijn waarschuwing op de Global Foundries Technical Summit in het Duitse Dresden, meldt Politico. De Europese Commissie kondigde in februari de European Chips Act aan. Deze wetgeving moet het Europese concurrentievermogen en veerkracht op het gebied van chips verbeteren. Onderdeel van het plan is het realiseren van een marktaandeel van ruim twintig procent op de wereldwijde chipmarkt in 2030. Dit marktaandeel bedraagt momenteel zo'n tien procent. Voor het plan heeft de Europese Commissie een budget van 43 miljard euro voor ogen. Dit budget moet bestaan uit zowel publieke en private investeringen. Een kwart is afkomstig uit publieke fondsen, terwijl de rest door de private sector moet worden ingebracht.

Siever waarschuwt echter dat deze investering onvoldoende is. De CEO van NXP Semiconductors stelt dat het realiseren van een dergelijk marktaandeel een investering van honderden miljoenen euro's vereist. "We hebben berekend dat we een investering van 500 miljard euro in Europa nodig hebben voor het bereiken van het doel van twintig procent marktaandeel zoals geformuleerd in de EU Chips Act", tekent Politico op uit de mond van Siever. De CEO stelt dat de capaciteiten in de EU hiervoor moeten verdrievoudigen of verviervoudigen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware