Italiaanse rechter zet streep door boetes van ruim honderdzeventig miljoen euro voor Amazon en Apple

04-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Italiaanse rechter zet streep door boetes van ruim honderdzeventig miljoen euro voor Amazon en Apple

Een Italiaanse rechtbank zet een streep door miljoenenboetes die Apple en Amazon opgelegd kregen door de Italiaanse marktautoriteit AGCM. De toezichthouder heeft de partijen onvoldoende tijd gegeven om zichzelf te verdedigen in de zaak.

Het gaat om een boete van 68,7 miljoen euro voor Amazon en 134,5 miljoen euro voor Apple die de partijen vorig jaar door de AGCM kreeg opgelegd. Aanleiding hiervoor was een overeenkomst waarmee verkopen van Apple- en Beats-producten bij Amazon werd ingeperkt. Alleen Amazon en geselecteerde resellers mochten de producten op Amazon verkopen. Deze derde partijen zijn volgens de Italiaanse toezichthouder op een 'discriminerende wijze' gekozen.

De boete die de twee partijen kregen opgelegd bedroegen in totaal 203 miljoen euro. Begin dit jaar verlaagde de AGCM de boete naar ruim 173 miljoen euro vanwege een fout in het berekenen van de boete. Beide partijen ging in beroep tegen de boete en krijgen nu gelijk van de Italiaanse rechtbank. De rechter oordeelt dat de AGCM fouten heeft gemaakt, melden Italiaanse media. Zo is er onvoldoende bewijs verzameld dat Apple en Amazon met hun werkwijze de concurrentiewetgeving hebben overtreden. Daarnaast hebben de bedrijven onvoldoende tijd gekregen om zichzelf tegen de aantijgingen te verdedigen.

Terug naar nieuws overzicht