Wouter Hoeffnagel - 05 oktober 2022

Minister: Verouderd aftapsysteem bracht werk van politie niet in gevaar

Minister: Verouderd aftapsysteem bracht werk van politie niet in gevaar image

De veiligheid en het werk van de politie is niet in gevaar geweest door het verouderde aftapsysteem van de Nederlandse politie. Dit meldt minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief erkent de minister dat het systeem verouderd is en de implementatie van het nieuwe systeem veel tijd kost.

De Tweede Kamer stelden vragen aan minister Yesilgöz naar aanleiding van een onderzoek van NRC, waaruit blijkt dat de politie met een verouderde aftapsysteem werkt. Het systeem zou onwerkbaar zijn. Een nieuwe systeem is al in 2019 aangeschaft, maar nog altijd niet volledig uitgerold.

'Implementatie kost veel tijd'

In de brief schrijft de minister dat het implementeren van het nieuwe systeem veel tijd kost, wat zij onder meer wijt aan de gevoeligheid en complexiteit van de technologie. Ook kunnen lopende onderzoeken niet worden stilgelegd voor de implementatie. Minister Yesilgöz verwacht dat de uitrol zeker tot volgend jaar in beslag neemt, en het verouderde aftapsysteem tot die tijd in gebruik blijft.

Ook meldt de minister dat de korpsleiding van de politie laat weten dat er bij de politie geen gevallen bekend zijn waarbij de veiligheid van politie of te beschermen personen in het geding is gekomen door storingen in he4t tapsysteem of het systeem waarin ANPR-informatie wordt verrijkt. In het laatste geval gaat het om i-trechter. Ook meldt de politie dat er geen gevallen bekend zijn waarbij opsporingsonderzoeken schade hebben opgelopen door storingen in de systemen.

Problemen met ANPR

Ook bleek uit het onderzoek dat de automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) met problemen kampt. Zo zou het kentekensysteem niet goed hebben gewerkt ten tijde van de vondst van wapens in een auto bij het huis van de Belgische minister van Justitie. Ook op Prinsjesdag zou het systeem met problemen hebben gekampt. "Hierover kan ik aangeven dat er geen sprake was van een storing in de automatische kentekenplaatherkenning (ANPR). Het systeem waarin ANPR-informatie wordt verrijkt (i-trechter) kende wel een verstoring. Deze storing was bekend en heeft zoals hiervoor aang egeven niet tot problemen geleid voor de veiligheid. Naast dat er dan wordt gewerkt aan een oplossing, wordt de operatie in kennis gesteld zodat daar eventueel passende maatregelen genomen kunnen worden", schrijft minister Yesilgöz hierover.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!