Johan van Leeuwen - 10 oktober 2022

Red Hat Summit Connect 2022 in Utrecht: meer dan alleen techniek

Red Hat Summit Connect 2022 in Utrecht: meer dan alleen techniek image

Red Hat Summit Connect 2022 in Utrecht was het eerste grote evenement van Red Hat in Nederland sinds de corona-uitbraak. Voor een deel van de bezoekers was het ook weer hun eerste summit. Dat was te merken: de sfeer was uitgelaten en enthousiast. Het ging tijdens het event veel over open hybrid cloud en over complexe techniek, maar ook over open leiderschap.

Bijna elke stoel was gevuld tijdens de opening van de Red Hat Summit door Country Managing Director Marcel Timmer. In zijn welkomstwoord en de eerste keynote ging het onder meer over de nieuwe manier van werken sinds corona en, daarmee samenhangend, de open hybrid cloud. Dat was een voorbode van waar het de rest van de dag ook veel over zou gaan.

Onderwerpen als DevSecOps, edge computing, automation en Red Hat’s platform OpenShift kwamen vaak langs in de verschillende sessies. Vaak waren de presentaties erg technisch, en daar kwam een groot deel van de ruim 500 bezoekers ook voor.

Niet over technologie

Tussen dat technische geweld viel één presentatie duidelijk op. Sprekers Carrie Carrasco en Jos Groen waarschuwden de aanwezigen al in de eerste minuut dat hun verhaal niet over IT of technologie zou gaan. En toch paste het helemaal bij Red Hat. De presentatie had de titel ‘Creating cross functional collaboration through Open Leadership’.

Carrie Carrasco is Leading Digital Advisors & Solutions Architect bij Red Hat Nederland. Maar bovenal is zij enthousiast pleitbezorger van ‘open leiderschap’. Jos Groen richt zich met zijn bedrijf HBRD (spreek uit als ‘hybrid’) op datzelfde thema. Zijn passie daarvoor ontstond toen hij, werkzaam in de IT, het boek ‘The Open Organization’ van voormalig Red Hat-CEO Jim Whitehurst las. Dat was een eyeopener voor hem, zo vertelt hij na afloop van de sessie die hij met Carrasco gaf. “Ik keek altijd anders naar dingen dan anderen en ik kreeg dan te horen dat dat niet goed was. Ik moest het anders doen. Maar toen ik het boek las, merkte ik dat mijn eigen visie voor zeker tachtig procent overeen kwam met die van Whitehurst.”

Hij bezocht drie jaar geleden een grote summit van Red Hat in Boston. Toen hij daar vertelde over zijn interesse, werd hij al snel voorgesteld aan een zielsverwant: Carrie Carrasco. Zij vertelt een vergelijkbaar verhaal. “Voordat ik bij Red Hat kwam, had ik al een bepaalde manier van werken en ook ik kreeg vaak te horen dat die niet klopte. Bij Red Hat vond ik precies wat ik al die tijd zocht, zonder dat ik toen wist dat het open leiderschap of open organisatie heette.”

Vijf karakteristieken

In de presentatie gingen ze samen dieper in op de gedachte achter open leiderschap en hoe het onder andere helpt bij de samenwerking tussen verschillende teams. “Je hoeft een organisatie niet in zijn geheel ‘open’ te maken. Je moet kijken waar het past”, zei Carrasco inleidend.

Samen bespraken ze vervolgens de vijf karakteristieken van een open organisatie. Het begint met transparency, waarmee onder andere wordt bedoeld dat je eerlijk en open bent tijdens gesprekken. “Je moet de olifant in de kamer durven te benoemen”, aldus Carrasco. Karakteristiek twee is inclusivity: elke stem moet gehoord worden en iedereen moet iets kunnen toevoegen. Groen: “Zorg hierbij ook voor gezamenlijke doelen.” Met een praktijkvoorbeeld gaf hij aan dat je medewerkers bijvoorbeeld niet af moet rekenen op hun individuele bijdrage, omdat dat samenwerking tegenwerkt.

Karakteristiek drie is de community. Overleg veel met je team en zorg dat je formele en informele leiders vindt die willen bijdragen. Laat je team begrijpen wat je doet en betrek ze overal bij. Punt vier is adaptability. Hoe pas je je aan nieuwe omstandigheden aan? Een manager moet daarin het goede voorbeeld geven en soms uit zijn of haar comfortzone treden, vertelde Carrasco aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen loopbaan. Vraag daarbij om hulp en durf te erkennen waar je zelf minder goed in bent.

Als die vier karakteristieken op orde zijn, dan geldt dat vrijwel vanzelf ook voor de vijfde: collaboration. Als de samenwerking niet uit de verf komt, dan moet je op zoek naar waar het misgaat bij één van de andere karakteristieken, zo legde het duo uit. Als alles goed gaat, dan komende resultaten vanzelf. Groen: “Het is echt bijzonder waar ‘gewone’ mensen toe in staat zijn als ze de kans en het vertrouwen krijgen.”

Webinars en workshops

De samenwerking tussen Red Hat en HBRD gaat verder dan alleen deze presentatie. Carrasco en Groen gaan samen webinars en workshops organiseren, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Meer informatie over die Open Series is hier te vinden. Het draait daarbij om het verkennen van openheid als leidraad voor een organisatie vol innovatie, betrokkenheid en adaptief vermogen. “Ze zijn bedoeld voor zowel IT-teams als managers”, legt Carrasco uit. “We kunnen hen helpen met de combinatie van mindset en gedrag.”

Staan organisaties er over het algemeen voor open? Beide moeten even over die vraag nadenken. Meer dan vroeger, in ieder geval, zo constateren ze. “Ik merk dat vrouwelijke managers er over het algemeen meer voor open staan dan mannen”, zegt Carrasco. Groen: “Het hoger management is vaak nog bang om kwetsbaarheid te laten zien. Het midden management heeft door dat alleen sturen op resultaten niet meer werkt. Dan gaan mensen weglopen. Jongere mensen gaan deze verandering afdwingen. Die willen niets anders. Maar ook andere generaties gedijen over het algemeen het beste in een open organisatie.”

Dat het bij Red Hat niet alleen over techniek gaat bleek ook aan het eind van de summit, bij de slot-keynote. Paul Iske had het daarin over ‘briljante mislukkingen’. Met een knipoog noemt hij zichzelf CFO, Chief Failure Officer, van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Maar de onderliggende boodschap van de hoogleraar was serieus en duidelijk: voor innovatie is er een open cultuur nodig en daarvoor moet je het aandurven om fouten te maken.

Door: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!