Wouter Hoeffnagel - 11 oktober 2022

Biden ondertekent besluit dat onderdeel uitmaakt van nieuwe Privacy Shield

Biden ondertekent besluit dat onderdeel uitmaakt van nieuwe Privacy Shield image

Een besluit dat onlangs is ondertekend door de Amerikaanse president Joe Biden (foto) maakt het voor Amerikaanse inlichtingendiensten moeilijker om toegang te verkrijgen tot persoonsgegevens. Het besluit is onderdeel van het aanstormende nieuwe Privacy Shield, dat gegevensuitwisseling tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) mogelijk maakt.

Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie oordeelde in 2020 dat dat VS persoonsgegevens van Europese burgers onvoldoende beschermd bij opslag hiervan op Amerikaanse bodem. Zo zouden er onvoldoende maatregelen zijn genomen in Amerikaanse surveillanceprogramma's om de privacy van Europeanen te bewaken. De rechter zette daarom een streep door het eerdere Privacy Shield.

Deze richtlijn is van groot belang voor het uitwisselen van gegevens tussen de EU en VS. Het Privacy Shield geeft hen hiervoor een juridische basis. Meta, moederbedrijf van Facebook, dreigde eerder al Facebook en Instagram in de EU niet meer beschikbaar te maken door het ontbreken van een dergelijk verdrag. Het bedrijf maakte hierbij gebruik van standaardclausules, iets dat Ierse Data Protection Commissioner (DPC) aan banden wil leggen.

Onderhandelingen over nieuw verdrag

Sinds het ongeldig verklaren van het Privacy Shield onderhandelen de EU en VS over een nieuw contract dat de uitwisseling van gegevens mogelijk maakt. De Data Protection Review Court die Biden nu aankondigt is hiervan onderdeel. Dit is een toezichthouder die onderdeel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezicht houdt op de manier waarop Amerikaanse inlichtingendiensten data van Europese en Amerikaanse bewoners gebruiken. Via een speciale advocaat kunnen burgers die van mening zijn dat hun rechten geschonden zijn zich hiertegen verweren.

Politico meldt dat het nieuwe beleid een belangrijke beperking kan vormen voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Zo mogen zij alleen data verzamelen voor vastgestelde nationale veiligheidsdoeleinden. Zij mogen alleen noodzakelijke data verzamelen op een proportionele manier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!