Nader onderzoek in VK naar fusie Viasat en Inmarsat

12-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nader onderzoek in VK naar fusie Viasat en Inmarsat

De Britse markttoezichthouder gaat nader onderzoek doen naar de voorgenomen fusie van Viasat en Inmarsat. Aanleiding hiervoor is een verkennend onderzoek van de Competition and Markets Authority (CMA) waaruit blijkt dat de fusie kan leiden tot hogere prijzen voor wifi aan boord van vliegtuigen.

Het Amerikaanse Viasat kondigde in november aan Inmarsat te willen overnemen voor 7,3 miljard dollar. Het bedrijf wil zo een wereldwijde speler op het gebied van communicatie creëren. De deal leidt tot onrust bij regelgevers; zo kondigde de Europese Commissie in juli al aan de deal Europese goedkeuring nodig heeft.

'Negatieve invloed op concurrentie'

De Britse CMA kondigde in augustus een onderzoek aan. Het meldt nu dat uit dit onderzoek zorgen naar voren zijn gekomen. Het vreest dat de overname een negatieve invloed heeft op de concurrentie op de Britse markt. Het vreest onder meer dat dit zal leiden tot hogere prijzen voor wifi-connectiviteit aan boord van vliegtuigen. Ook maakt het zich zorgen over de impact van de fusie op de kwaliteit van wifi in vliegtuigen.

De toezichthouder overweegt daarom nader onderzoek te doen naar de fusie. Het wijst hierbij onder meer op de markt voor wifi-verbindingen in vliegtuigen, die volgens de CMA voor nieuwe spelers zeer moeilijk te betreden is. Ook is het volgens de toezichthouders voor luchtvaartmaatschappijen moeilijk om over te stappen van provider nadat zij met een bepaalde provider in zee zijn gegaan. De CMA vreest daarom dat de voorgenomen fusie voor een groot deel van zijn klantenbestand een vendor lock-in betekent.

Viasat en Inmarsat konden bij de CMA voorstellen indienen om de zorgen van de toezichthouder weg te nemen. De CMA gaat deze voorstellen bestuderen en besluit vervolgens of het een vervolgonderzoek instelt.

Terug naar nieuws overzicht