Europarlementariër Groothuis pleit voor meer maatregelen voor veiligheid onderzeese infrastructuur

12-10-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Europarlementariër Groothuis pleit voor meer maatregelen voor veiligheid onderzeese infrastructuur

Europarlementariër Bart Groothuis pleit voor meer maatregelen voor het beveiligen van onderzeese infrastructuur. Het gaat daarbij om datakabels, maar ook om onderzeese pijpleidingen. Denk hierbij aan Nordstream 1 en 2, die recentelijk vermoedelijk zijn gesaboteerd.

In een toespraak in het Europees Parlement wijst Groothuis erop dat Rusland fors heeft geïnvesteerd in zijn vermogen tot het uitvoeren van onderzoek en sabotage diep onderwater. Ook wijst Groothuis op sabotage van onderzeese internetkabels in Noorwegen, waar grondkabels van het Europese Galileo-systeem aan land komen evenals sabotage van Nordstream 1 en 2.

Surveillance en stresstesten

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde onlangs een plan aan voor het beschermen van kritieke infrastructuur onder zeeniveau. Het gaat daarbij onder meer om surveillance met behulp van satellieten, het uitvoeren van stresstesten en meer samenwerking. Groothuis stelt dat deze maatregelen echter lang niet genoeg zijn voor het beschermen van de Europese kritieke infrastructuur in zee.

Groothuis pleit in zijn pleidooi voor:

  • Het versterken van de maritieme veiligheid agentschap in Lissabon;
  • Het verbinden van Europese kustwachten en marines;
  • Het plaatsen van sensoren in water;
  • De inzet van industriedata;
  • Het creëren van PESCO-projecten voor het geschikt maken van onderzeeërs voor het monitoren van onderzeese infrastructuur;
  • Zekerstellen dat ieder incident wordt gerapporteerd.

Het pleidooi van Groothuis is in onderstaande video te zien.

Terug naar nieuws overzicht