Wouter Hoeffnagel - 12 oktober 2022

Europese privacytoezichthouders willen aanvullende AVG-regels

Europese privacytoezichthouders willen aanvullende AVG-regels image

De European Data Protection Board (EPDB), waarin Europese privacytoezichthouders zich hebben verenigd, pleit voor een aanvulling van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De toezichthouders willen dat nationale AVG-wetgeving van EU-lidstaten wordt geharmoniseerd, met als doel de samenwerking tussen toezichthouders in internationale zaken te versterken.

"De EDPB heeft belangrijke stappen gezet om effectieve samenwerking te bevorderen met het oog op een sterke en snelle handhaving van de AVG. We hebben een aantal obstakels geïdentificeerd die buiten onze bevoegdheid vallen en waarvoor een wetgevingsinitiatief nodig kan zijn. De huidige lappendeken van nationale procedures en praktijken heeft een nadelige invloed op de samenwerking tussen gegevensbeschermingsautoriteiten", zegt EDPB-voorzitter Andrea Jelinek.

Aanvullende regels

In een brief aan Eurocommissaris Didier Reynders van Justitie pleit de EDPB voor aanvullende regels op 14 punten. Het gaat daarbij onder meer om duidelijkheid over de rechten van mensen die een klacht indienen, criteria voor het in behandeling nemen van klachten en deadlines voor het behandelen van zaken. Denk daarnaast aan de manier waarop zaken kunnen worden afgesloten, onderzoeksbevoegdheden en het publiceren van besluiten.

Wanneer de regels in verschillende Europese landen beter op elkaar worden afgestemd kunnen de Europese toezichthouders efficiënter samenwerken, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!