Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2022

EU overweegt SpaceX te betalen voor Starlink in Oekraïne

EU overweegt SpaceX te betalen voor Starlink in Oekraïne image

De Europese Unie (EU) onderzoekt de mogelijkheid SpaceX een vergoeding te betalen voor het leveren van internet aan Oekraïne via zijn Starlink-netwerk. De EU wil hiermee voorkomen dat het land afhankelijk is van een individu voor internettoegang.

SpaceX stelt al langere tijd zijn Starlink-netwerk beschikbaar aan Oekraïne, waarmee in het land internet beschikbaar is via een satellietnetwerk. Topman Elon Musk vroeg onlangs het Amerikaanse Pentagon om financiering hiervoor. Musk stelde dat SpaceX de kosten hiervan niet langer kon opbrengen; het bedrijf gaf tot nu toe volgens Musk al 80 miljoen dollar uit. De miljardair kwam korte tijd later terug op zijn mededeling en meldde Starlink in Oekraïne toch zelf te blijven financieren.

'Positieve reacties uit verschillende EU-lidstaten'

Nu blijkt dat de EU onderzoekt of het SpaceX kan betalen voor het leveren van Starlink-internet aan Oekraïne. Details over de plannen ontbreken, zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis tegen Politico. Verschillende EU-lidstaten zouden positief tegenover het idee staan, al is onduidelijk om welke landen het gaat.

Landsbergis meldt dat de EU niet wil dat internetconnectiviteit in Oekraïne in handen is van een machtig individu, die hiermee zeggenschap heeft over de connectiviteit in het land. De EU zou daarom contractueel willen vastleggen dat EU-lidstaten Starlink-internet afnemen en deze aan Oekraïne geven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!