Martijn Kregting - 20 oktober 2022

Cisco komt met nieuwe 800G-routers

Cisco komt met nieuwe 800G-routers image

Cisco vernieuwt zijn premium routerportfolio. Dat maakte de onderneming bekend tijdens het Open Compute Project in San José (VS). De nieuwe 800G-platforms, de Nexus 9232E en Cisco 8111, worden aangedreven door de eigen Silicon One G100-chip. De producten zijn gericht op de hyperscale datacentermarkt en leveren 26,5 Tbps in één chip, met behulp van een op 100G gebaseerd SerDes-ontwerp. Dit ontwerp moet een hogere energie-efficiëntie en schaalvergroting in slechts 1RU realiseren. De routers hebben al een vroege goedkeuring gekregen van Meta en Microsoft Azure.

De G100-processor biedt volgens Cisco de benodigde programmeerbaarheid, bandbreedte en efficiëntie voor de huidige netwerkseisen. Vergeleken met producten die zijn gebouwd met 12,8 Tbps-switches, kan de G100 25,6 Tbps leveren met tot wel 77 procent minder stroom. Zo kan volgens berekeningen van Cisco bijna 9.000 kg CO2-uitstoot per jaar worden bespaard.

Aanzienlijk hogere dichtheden

Met 256 x 112G SerDes ondersteunen de nieuwe platforms 32 poorten van 800G, inclusief 64 poorten van 400GbE of 256 poorten van 100GbE met behulp van breakout-kabels. Dit maakt aanzienlijk hogere dichtheden mogelijk in een kleine footprint, met engineering om high-performance connectiviteitseisen te ondersteunen, zoals bandbreedte-intensieve AI/ML-rekenclusters. Er zijn verschillende ontwerpopties beschikbaar, waaronder integratie met Cisco Nexus en NX-OS of uitgesplitste systemen om externe en open-source netwerkbesturingssystemen te gebruiken.

Cisco introduceert tijdens het OCP-event ook twee QSFP-DD800 optische transceivers. Deze devices kunnen de poortbandbreedte verdubbelen en single-mode glasvezelverbindingen in het datacenter tot 2 kilometer verbinden. Met de optische transceivers kunnen klanten volgens Cisco de bandbreedte maximaliseren op nieuwe 800G-platforms met high-density breakouts naar 400G- en 100G-interfaces, terwijl bestaande investeringen worden beschermd met achterwaartse compatibiliteit met QSFP-transceivers.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!