Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2022

Atos migreert SAP Core voor ministerie van IenW naar public cloud

Atos migreert SAP Core voor ministerie van IenW naar public cloud image

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gunt Atos een contract voor de housing, hosting, beheer en onderhoud en de migratie naar de publieke cloud van haar SAP-centrische IT-infrastructuur. De gunning maakt onderdeel uit van de tender 'housing, hosting, beheer en onderhoud van het Bedrijfsvoeringssysteem IenW'.

De initiële looptijd van de overeenkomst - waarbij Atos verantwoordelijk wordt voor het ondersteunen van het SAP-centrische bedrijfsvoeringssysteem ten behoeve van de financiële processen, inkoop en budgetuitvoering binnen het ministerie - is vijf jaar, met de mogelijkheid tot contractverlenging met nog eens vijf jaar. Als resultaat van deze overeenkomst zet Atos haar rol voort als belangrijkste SAP-partner van het ministerie en is zij verantwoordelijk voor de transformatie van het SAP-systeem van IenW.

SAP-systeem migreren naar Microsoft Azure

In een aanpak die uit twee fasen bestaat en wordt ondersteund door Atos OneCloud wordt het SAP-systeem gemigreerd naar de cloud van Microsoft Azure. Vervolgens worden bedrijfsprocessen geoptimaliseerd om te worden overgezet naar een Software-as-a-Service model. Gedurende de looptijd van het contract streeft Atos naar een vermindering van haar eigen CO2-voetafdruk met 5 tot 10 procent per jaar.

Tijdens de tweede fase van de transformatie richt Atos zich op het herontwerp van processen, verandermanagement en de implementatie van BPI-tooling, vertelt Hillie Beentjes, plaatsvervangend secretaris-generaal van IenW: "We kijken uit naar de voortzetting van ons partnership met Atos. Hierbij zullen we ons gezamenlijk focussen op een beheerste en veilige transitie naar een SAP-systeem dat ons in staat stelt onze innovatiekracht te vergroten. Daarnaast wordt het mogelijk dit systeem op te schalen op basis van veranderende capaciteitsvereisten, terwijl de efficiency en continuïteit van onze dienstverlening voortdurend gewaarborgd blijft."

“Als onderdeel van deze nieuwe overeenkomst gaat Atos zich richten op het ondersteunen van een nieuwe fase in de SAP-transformatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat”, aldus Peter ’t Jong, CEO van Atos Nederland. "Het is onze verantwoordelijkheid om een uitstekend functionerende backoffice te bieden. We kunnen hierbij terugvallen op onze diepgaande expertise op het gebied van de SAP, cloud en veilige migraties, evenals op de kracht van de Atos OneCloud. Op deze manier stellen we het ministerie in staat om sterke verbindingen over weg, spoor, water en lucht in Nederland te blijven bouwen."

Een lange staat van dienst in de publieke sector

Atos ondersteunde in de afgelopen jaren verschillende ministeries en overheidsorganisaties met transformatiediensten. Atos en IBM kondigden in juli 2021 aan gezamenlijk een nieuwe, uiterst geavanceerde digitale infrastructuur te bouwen voor het ministerie van Defensie. Sinds 2020 is Atos daarnaast voor Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van applicaties en IT-oplossingen, inclusief hosting en security.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!